ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: «Τιμή μου που ήμουν πρόεδρος - Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»

Ντόναλντ Τραμπ: «Τιμή μου που ήμουν πρόεδρος - Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο»
AP PHOTO

«Ήταν τιμή μου που υπηρέτησα ως ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δημοσιογράφους, αποχωρώντας από τον Λευκό Οίκο, ενώ κατά την διάρκεια σύντομης ομιλίας του στην Βάση Αντριους τόνισε στους οπαδούς του ότι θα επιστρέψει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τα «τέσσερα καταπληκτικά χρόνια» που πέρασε τον Λευκό Οίκο, ενώ επικεντρώθηκε στην οικογένειά του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του, που ήταν παρόντα.

«Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο σκληρά δούλεψε αυτή η οικογένεια. Θα μπορούσαν να είχαν πολύ πιο εύκολη ζωή, αλλά απλά, έκαναν φανταστική δουλειά», είπε, απευθυνόμενος στα παιδιά του.

Μίλησε στους δημοσιογράφους για τα «πολλά επιτεύγματά» του στην αμερικανική προεδρία και πρόσθεσε ότι η Μελάνια «αγαπά τον αμερικανικό λαό».

Αποκάλεσε την Πρώτη Κυρία «γυναίκα με μεγάλη χάρη και ομορφιά και αξιοπρέπεια» και είπε ότι ήταν «τόσο δημοφιλής στους ανθρώπους», παρά τη δημοσκόπηση του CNNi που διαπιστώνει ότι είναι η πρώτη κυρία με τη χαμηλότερη βαθμολογία δημοτικότητας στην πρόσφατη ιστορία.

«Θα επιστρέψω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», είπε απευθυνόμενος στους οπαδούς του που είχαν συγκεντρωθεί για να παρευρεθούν στην αποχαιρετιστήρια τελετή στην Βάση Αντριους, ενώ υποσχέθηκε ότι «θα πολεμούσε πάντα» και ευχήθηκε στην επόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «καλή τύχη».

«Είστε καταπληκτικοί άνθρωποι. Αυτή είναι μια υπέροχη, υπέροχη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη μου τιμή και προνόμιο που ήμουν ο πρόεδρος σας».

«Θα παλεύω πάντα για σας. Θα παρακολουθώ. Θα ακούω και θα σας πω ότι το μέλλον αυτής της χώρας δεν ήταν ποτέ καλύτερο. Εύχομαι στη νέα διοίκηση καλή τύχη και μεγάλη επιτυχία. Νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Έχουν το θεμέλιο να κάνουν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό », πρόσθεσε ο Τραμπ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον Τζο Μπάιντεν.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τη σύζυγό του Κάρεν, τον αρχηγό του προσωπικού του και το Κογκρέσο.

Προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο ευχήθηκε σε όλους να έχουν μια καλή ζωή, λέγοντας ότι θα τα ξαναπούν σύντομα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβιβάστηκε στην συνέχεια για το τελευταίο του ταξίδι με το Air Force One, που θα το μεταφέρει στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στην Φλόριντα, υπό τους ήχους του τραγουδιού «My Way» του Φρανκ Σινάτρα.

Η επιστολή που άφησε στον Μπάιντεν

Ο Τραμπ άφησε μια επιστολή στον διάδοχό του Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαντ Ντίρι, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, λίγο μετά την αναχώρησή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται να αποδεχθεί την ήττα του για περισσότερους από δύο μήνες, δεν έχει συγχαρεί μέχρι στιγμής τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του.

Η επιστολή που άφησε στο Οβάλ Γραφείο για τον διάδοχό του αποτελεί παράδοση στις ΗΠΑ.

«Είμαστε προσωρινοί κάτοχοι αυτής της θέσης», είχε γράψει πριν από τέσσερα χρόνια ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Αυτή η θέση μας καθιστά προστάτες των θεσμών και των δημοκρατικών παραδόσεων όπως το κράτος δικαίου, τη διάκριση των εξουσιών, την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων για τα οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν», συμπλήρωνε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ