ΚΟΣΜΟΣ

Ορκωμοσία Μπάιντεν - Spiegel: Πώς καλωσορίζει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Ορκωμοσία Μπάιντεν - Spiegel: Πώς καλωσορίζει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Με ένα εντυπωσιακό, όσο και γεμάτο νοήματα, πρωτοσέλιδο καλωσόρισε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στα καθήκοντά του τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Στο εξώφυλλο του Der Spiegel εμφανίζεται ο Τζο Μπάιντεν να τοποθετεί στη θέση του το κεφάλι του Αγάλματος της Ελευθερίας, υπό τον τίτλο «Κάνοντας την Αμερική σπουδαία ξανά [Make America great again]», το οποίο ήταν το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα animated σχέδιο, που συνοδεύεται από το μήνυμα: «Η εποχή Τραμπ τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια πικρών αντιπαραθέσεων. Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ και η Κάμαλα Χάρις είναι αντιπρόεδρος.»

Αξίζει να σημειωθεί η «λεπτομέρεια» ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο σκίτσο του γερμανικού περιοδικού εμφανίζεται να φορά μάσκα κατά του κορωνοϊού, σε ένα έμμεσο σχόλιο για τον τρόπο που η προηγούμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ χειρίστηκε την πανδημία, που στοίχισε τουλάχιστον 400.000 ζωές Αμερικανών.

Το σχόλιο του Spiegel υπογραμμίζει την επιστροφή στις βασικές αξίες της Αμερικής, που δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα κατά την προεδρία Τραμπ.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ή αλλιώς η «Ελευθερία που διαφωτίζει τον κόσμο» είναι περίπου 90 μέτρα και εικονίζει την Ελευθερία ως γυναικεία μορφή, να κρατά στο υψωμένο δεξί της χέρι έναν πυρσό και στο αριστερό της μια πλάκα στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία «4 Ιουλίου 1776», η οποία είναι η ημέρα ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το άγαλμα αυτό, είναι ένα δώρο από τη Γαλλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεσπόζει κοντά στην νησίδα Λίμπερτυ Άιλαντ (Liberty Island) στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ