ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Ο Τραμπ μού έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή

Μπάιντεν: Ο Τραμπ μού έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή
AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Μία πολύ «γενναιόδωρη» επιστολή άφησε ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον διάδοχό του, όπως ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν χωρίς ωστόσο να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της. 

Αν και δεν παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας του διαδόχου του στην προεδρία των ΗΠΑ, σπάζοντας μία παράδοση ενάμιση περίπου αιώνα, ο Ντόναλντ Τραμπ σεβάστηκε παρόλα αυτά μια ακόμη παραδοσιακή συνήθεια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ: Φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, άφησε μια επιστολή στον επόμενο ένοικό του.

«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο για πρώτη φορά ως πρόεδρος των ΗΠΑ. «Επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι' αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Την ύπαρξη της επιστολής επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Τραμπ Τζουντ Ντίρι την Τετάρτη, λέγοντας ότι ο απελθόντας πρόεδρος άφησε την επιστολή στο Οβάλ Γραφείο. Ούτε εκείνος ωστόσο δέχτηκε να αναφερθεί περισσότερο στο περιεχόμενό της.

Η παράδοση σύνταξης επιστολών μεταξύ πρωην και νυν προέδρων είναι σχετικά πρόσφατη, και ξεκίνησε από τον πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν προς τον αντιπρόεδρό του Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Το μήνυμα γράφτηκε σε χαρτί αλληλογραφίας που περιλάμβανε τον αφορισμό «Μην αφήνεις τις γαλοπούλες να σε νικήσουν» και την απεικόνιση ενός ελέφαντα που περιβάλλεται από τα εν λόγω πουλιά.

Αναμφισβήτητα η πιο διάσημη από αυτές τις επιστολές - η επιστολή του Τζορτζ Μπους του νεότερου το 1993 προς τον Μπιλ Κλίντον - είναι επίσης και η πιο συγκρίσιμη με τη δυναμική εκείνης του Τραμπ - Μπάιντεν, καθώς και στις δύο περιπτώσεις αποτέλεσαν το επιστέγασμα μιας αποτυχίας επανεκλογές αλλά και μιας σκληρής προεκλογικής μάχης.

Κατά την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ έλαβε μια επιστολή από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στην οποία ευχόταν καλή τύχη σε αυτόν και τη διοίκησή του και τον παρότρυνε να προσπαθήσει να αφήσει τα «όργανα της δημοκρατίας μας τουλάχιστον τόσο ισχυρά όσο τα βρήκαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ