ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα στο Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανός βουλευτής εντοπίστηκε να μεταφέρει κρυφά όπλο

Έρευνα στο Καπιτώλιο: Ρεπουμπλικανός βουλευτής εντοπίστηκε να μεταφέρει κρυφά όπλο
AP Photo/J. Scott Applewhite

Ένα σοβαρό περιστατικό παράνομης οπλοφορίας ερευνά η αστυνομία του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ, καθώς ένας βουλευτής του ρεπουμπλικανικού κόμματος φέρεται να εντοπίστηκε με πυροβόλο όπλο το οποίο μετέφερε κρυφά και εντοπίστηκε μέσω του ανιχνευτή μετάλλων.

Ο συγκεκριμένος ανιχνευτής μετάλλων εγκαταστάθηκε πρόσφατα στον όροφο όπου βρίσκεται η αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το πρωτοφανές για τα δεδομένα του Κογκρέσου περιστατικό είχε πρωταγωνιστή τον βουλευτή του Μέριλαντ Άντι Χάρις. Ο Χάρις ενεργοποίησε τον ανιχνευτή και ένας αστυνομικός γρήγορα διαπίστωσε ότι αυτό έγινε επειδή κρατούσε ένα όπλο.

Όπως δήλωσε στο CNNi ένας αξιωματούχος του Καπιτωλίου, ο Χάρις απομακρύνθηκε και ο αστυνομικός τον προέτρεψε να ζητήσει από τον συνάδελφό του γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Τζον Κάτκο, να κρατήσει το όπλο του, κάτι που ο τελευταίος αρνήθηκε λέγοντας ότι δεν έχει άδεια.

Ο Χάρις τότε έφυγε από το σημείο για να επιστρέψει μετά από λίγα λεπτά, αυτή τη φορά χωρίς να ενεργοποιηθεί το μηχάνημα.

Ο αξιωματικός ενημέρωσε το τμήμα του και πλέον η υπόθεση ερευνάται, επιβεβαίωσε πηγή από την αστυνομία του Καπιτωλίου στο CNNi.

Τα πυροβόλα όπλα απαγορεύονται στο Κογκρέσο εκτός από μέλη, στα οποία χορηγούνται ορισμένες εξαιρέσεις, βάσει κανονισμού του 1967, αναφέρει στο CNNi επιβεβαιωμένη πηγή.

Η δημοσιοποίηση της υπόθεσης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από δημοκρατικούς βουλευτές. Η βουλευτής Νέας Υόρκης, Αλεξάντρια Οκάσιο – Κορτές χαρακτήρισε την κίνηση του βουλευτή «ανεύθυνη, απερίσκεπτη αλλά απ’ όλα παραβίαση των κανονισμών».

Η εγκατάσταση του ανιχνευτή μετάλλων έξω από την αίθουσα των συνεδριάσεων είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αρκετούς βουλευτές, ιδιαίτερα του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

«Είναι πιο πιθανό να πεθάνω από την Covid επειδή κόλλησα από έναν συνάδελφο απ΄ ό,τι εγώ να πεθάνω επειδή ένας συνάδελφος άνοιξε πυρ», δήλωσε στο CNNi ο ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας Φίλεμον Βέλα.

Μετά τις αρχικές επικρίσεις των βουλευτών και αναφορές ότι ορισμένοι αρνήθηκαν να σταματήσουν από την αστυνομία του Καπιτωλίου μετά την έναρξη των μαγνητόμετρων, ο Πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόζι πρότεινε στις 13 Ιανουαρίου έναν νέο κανόνα, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα σε μέλη που αρνούνται να τηρήσουν τα νέα μέτρα ασφαλείας: 5.000 δολάρια για την πρώτη παράβαση και 10.000 δολάρια για τη δεύτερη.

Ο νέος κανόνας δεν έχει ακόμη εγκριθεί και θα ληφθεί υπόψη τον Φεβρουάριο όταν θα ξαναξεκινήσουν οι εργασίες της Βουλής.

Capitol Police investigating after congressman discovered carrying a gun when attempting to go on the House floor, by Annie Grayner, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ