ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πρόστιμα σε Pfizer/BioNTech σκέφτεται η Γαλλία για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Κορωνοϊός: Πρόστιμα σε Pfizer/BioNTech σκέφτεται η Γαλλία για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια
AP Photo/Michel Euler

Η Γαλλία δεν αποκλείεται να επιβάλει στις εταιρείες Pfizer και BioNTech κυρώσεις για τις καθυστερήσεις στη διανομή του εμβολίου τους προς τη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Κλεμέντ Μπον, ο Γάλλος υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Ο υπουργός, μιλώντας στο δίκτυο Europe 1, πρόσθεσε ότι οι προγραμματισμένες παραλαβές αναμένεται να επιστρέψουν στην κανονικότητα από την προσεχή Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τη μείωση στις αποστολές εμβολίων προς τα κράτη της ΕΕ για τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να εστιάσουν σε τροποποιήσεις πάνω στο κομμάτι της παραγωγής στο Βέλγιο και να ενισχύσεις τη δυνατότητα παραγωγής στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ειδάλλως ίσως υπάρξουν πρόστιμα ή κυρώσεις [στα εργαστήρια], δήλωσε ο Μπον.

Παρόλα αυτά, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι οι Αρχές αναμένουν η τακτική διανομή των εμβολίων να επανεκκινήσει τη Δευτέρα.

Η εκστρατεία εμβολιασμού στη Γαλλία, που ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου, έχει επιβραδυνθεί από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, περισσότεροι από 823.000 Γάλλοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι τώρα κατά της Covid-19, από τους 1 εκατομμύριο πολίτες που η κυβέρνηση σχεδίαζε να εμβολιάσει μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ