ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Νέες συλλήψεις στην υπόθεση της Ντραγκέτα - Μεταξύ αυτών και πολιτικός ηγέτης

Ιταλία: Νέες συλλήψεις στην υπόθεση της Ντραγκέτα - Μεταξύ αυτών και πολιτικός ηγέτης
Φωτογραφία αρχείου EPA/MASSIMO PERCOSSI

Συνολικά 48 υπόπτους συνέλαβε η ιταλική αστυνομία στο πλαίσιο της επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος, ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνεται ένας πολιτικός ηγέτης και δεκάδες κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η επιχείρηση διεξάγεται εν μέσω της σε εξέλιξη δίκης για το συνδικάτο εγκλήματος της Ντραγκέτα, της μαφίας της Καλαβρίας, στο πλαίσιο της οποίος εκατοντάδες άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο θα υποθέσεις διαφθοράς, αποκάλυψη κρατικών μυστικών, ξεπλύματος χρήματος αλλά και εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου.

Κατά τη νέα επιχείρηση, συνολικά 13 άτομα οδηγήθηκαν στη φυλακή ενώ άλλα 35 βρίσκονται υπό κράτηση στο σπίτι τους.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται δημόσιοι υπάλληλοι, επιχειρηματίες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Μεταξύ αυτών που βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό είναι ο υπουργός Οικονομικών της περιφερειακής κυβέρνησης στην Καλαβρία και μέλος των Χριστιανοδημοκρατών (UDC), Φραντσέσκο Ταλαρίκο. Κατηγορείται για αποδοχή «πακέτου ψήφων» από τη Ντραγκέτα το 2018 με αντάλλαγμα την ανάθεση δημόσιων έργων.

Εμπλεκόμενος στην υπόθεση είναι επίσης ο πολύ γνωστός ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος UDC, Λορέντζο Τσέζα. Ο Τσέζα, μέλος της Ευρωβουλής είναι ύποπτος ότι δρούσε ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στον Ταλαρίκο και την εγκληματική οργάνωση.

Ο Τσέζα αρνείται κάθε ανάμιξη ωστόσο την Πέμπτη παραιτήθηκε από το αξίωμά του ως ηγέτης του UDC.

Με την δίκη- μαμούθ οι Αρχές προσδοκούν να καταφέρουν ένα σοβαρό πλήγμα στο συνδικάτο εγκλήματος της Ντραγκέτα, τα πλοκάμια της οποίας επεκτείνονται σε όλον τον κόσμο.

Ανάμεσά στους περισσότερους από 350 κατηγορούμενους είναι δικηγόροι, πολιτικοί, επιχειρηματίες. Στο εδώλιο βρίσκονται όχι μόνο μαφιόζοι, αλλά και οι συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές η δίκη στην πόλη Λαμέτσια Τέρμε θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια.

H δίκη θα διεξαχθεί σε μια υψηλής ασφάλειας αίθουσα χωρητικότητας 1.000 ατόμων, η οποία έχει χτιστεί γι' αυτόν τον σκοπό στην Καλαβρία, με ειδικά κλουβιά για τους κατηγορούμενους.

Περίπου 900 μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν, αναφέρει η Guardian.

Η Ντραγκέτα θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη και δύσκολα μπαίνει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Παλιότερα τα μέλη της Ντραγκέτα έβγαζαν τα χρήματά τους με απαγωγές. Σήμερα δρουν περισσότερο στο παρασκήνιο κερδίζοντας πολλά χρήματα κυρίως μέσα από αναθέσεις δημοσίων κατασκευαστικών έργων. Το δίκτυο των μαφιόζων ωστόσο δεν περιορίζεται στην Ιταλία. Εκτείνεται και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Έτσι για παράδειγμα φέρνει από την Λατινική Αμερική το μεγαλύτερο μέρος της κοκαΐνης που πωλείται σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά. Μερικά μέλη της Ντραγκέτα, τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δίκη συνελήφθησαν στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, σήμερα η Ντραγκέτα δεν εκπαιδεύει πια στρατιώτες από την παιδική ηλικία. Τα σόγια προσφέρουν στα παιδιά τους την καλύτερη δυνατή παιδεία.

«Στόχος τους είναι πλέον να διαθέτουν στις γραμμές τους όχι στρατιώτες όπως παλιότερα, αλλά δικηγόρους, τραπεζίτες και οικονομικούς εγκληματίες», λέει ο 49χρονος Λουίτζι Μποναβεντούρα που ελπίζει ότι η δίκη στην Καλαβρία θα αποκαλύψει ακριβώς αυτές τις δομές:

«Πολλά από τα όνειρά μου δεν πραγματοποιήθηκαν διότι δεν πίστεψα ότι είναι εφικτή μια ήττα της Ντραγκέτα. Αυτή η δίκη και η συμβολή των εισαγγελέων μου δίνουν νέα δύναμη και με γεμίζουν πίστη ότι ίσως κάτι να μπορεί να αλλάξει».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ