ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊού: Νέες καθυστερήσεις από την Pfizer και γεωπολιτικές ισορροπίες

Εμβόλιο κορωνοϊού: Νέες καθυστερήσεις από την Pfizer και γεωπολιτικές ισορροπίες
AP Photo/Mahesh Kumar A.

Περιπλέκεται η κατάσταση με τον εμβολιασμό για τον κορωνοϊό στην Ευρώπη.

Η Pfizer ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι και την επόμενη βδομάδα θα μείνει πίσω από το πρόγραμμα των παραδόσεων του εμβολίου. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που θα παραδοθούν λιγότερα εμβόλια από το προβλεπόμενο.

Μείωση στις παραδόσεις

Φαίνεται μάλιστα ότι η μείωση στις παραδόσεις θα είναι αρκετά μεγάλη. Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στην χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες. O Ιταλός ειδικός επίτροπος για την Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι δήλωσε ότι η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας. Τη Δευτέρα η Πολωνία έλαβε 176.000 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περίπου 50% λιγότερες από αυτές που ανέμενε.

Εξηγήσεις και αγωγές

Οι ελλιπείς παραδόσεις της Pfizer σε συνδυασμό με την καθυστέρηση έγκρισης του εμβολίου Astra Zeneca / Οξφόρδης (η σχετική απόφαση της ΕΕ θα δημοσιοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου) εντείνουν την ανησυχία για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στις ευρωπαϊκές χώρες. Η ανησυχία έχει να κάνει πρωτίστως με την αποφυγή του τρίτου κύματος, καθώς και τον χρόνο επαναλειτουργίας της οικονομίας. Ιδιαίτερα για τις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, το ερώτημα του πότε επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης (εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού) αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Μετά τη νέα ανακοίνωση της Pfizer, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από την εταιρία. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι το σχήμα Pfizer / BioNTech έχει νομική υποχρέωση για την παράδοση συγκεκριμένων ποσοτήτων. Η συμφωνία παραμένει απόρρητη.

Πάντως Ιταλία και Πολωνία ανακοίνωσα ότι ενδέχεται να κινηθούν νομικά εναντίον της Pfizer.

Το Sputnik V στην Ουγγαρία

Το κενό που αφήνουν οι καθυστερήσεις των δυτικών εμβολίων, επιχειρούν να καλύψουν Ρωσία και Κίνα. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι μόνο υγειονομικό, αλλά έχει ευρεία γεωπολιτική διάσταση. Αφορά τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη στάση της απέναντι στην Κίνα και τη Ρωσία. Κυρίως όμως ο «ανταγωνισμός των εμβολίων» επηρεάζει τη διεθνή ακτινοβολία των μεγάλων δυνάμεων.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο ανακοίνωσε σήμερα στη Μόσχα ότι η χώρα του υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Η Ουγγαρία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πάρει το Sputnik V, το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Η Ουγγαρία διεξάγει επίσης συνομιλίες με την κινεζική Sinopharm για να αγοράσει και το δικό της εμβόλιο για τον κορωνοϊό.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε με νόημα:

«Δεν χρειαζόμαστε εξηγήσεις, χρειαζόμαστε εμβόλια.»

Η στάση της ΕΕ

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ουγγαρίας ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Στεφάν Ντε Κεερσμάκερ δήλωσε:

«Εάν μια χώρα μέλος της ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία με παραγωγούς εμβολίου, οι οποίοι δεν έχουν συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δεν εντάσσονται στην στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ όπως για παράδειγμα το εμβόλιο Sputnik-V, έχει δικαίωμα να το κάνει. Δικαίωμα της είναι επίσης το πώς θα πιστοποιήσει το εμβόλιο αυτό στην δική της χώρα, για παράδειγμα για επείγουσα χρήση, αλλά η άδεια αυτή θα ισχύει μόνο στην επικράτεια της χώρας αυτής. Φυσικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στο ότι όλα τα εμβόλια θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα κριτήρια ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.»

O Ντε Κεερσμάκερ είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν από μόνες τους συνομιλίες για πρόσθετες παραγγελίες με τους έξι δυτικούς προμηθευτές εμβολίων, ιδιαίτερα με τις αμερικανικές εταιρείες Pfizer και Moderna, με τις οποίες συμφωνίες για προπαραγγελίες του εμβολίου για ολόκληρη την ΕΕ έχει ήδη υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέ, σχολιάζοντας τη συνδρομή της Γερμανίας στην πιστοποίηση του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ, στην οποία αναφέρθηκε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργεί ως επενδυτής, επενδύουμε χρήματα στις (δυτικές) εταιρείες, οι οποίες παράγουν εμβόλια στην Ευρώπη, δημιουργώντας θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι άλλοι παραγωγοί απ’ όλο τον κόσμο δεν μπορούν να απευθυνθούν στον ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και μετά από αυτό να ακολουθηθεί η πλήρης διαδικασία. Ο παραγωγός πρέπει να παρουσιάσει στον ΕΜΑ πλήρη στοιχεία για το εμβόλιο του, ώστε να πάρει την άδεια για την χρήση του στην ευρωπαϊκή αγορά».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ