ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορωνοϊός - AstraZeneca: Η Γερμανία περιμένει τρία εκατ. δόσεις εντός Φεβρουαρίου

Εμβόλιο κορωνοϊός - AstraZeneca: Η Γερμανία περιμένει τρία εκατ. δόσεις εντός Φεβρουαρίου
Φωτογραφία αρχείου Gareth Fuller/Pool via AP

Η Γερμανία περιμένει από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca την παράδοση τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού εντός Φεβρουαρίου, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία στη διαδικασία παραγωγής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, στην εφημερίδα Bild.

Η AstraZeneca ενημέρωσε την Παρασκευή αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι ενδέχεται να μειώσει κατά 60% τις παραδόσεις του εμβολίου της κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα στην εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, αφού αυτήν την εβδομάδα μείωσε τις παραδόσεις και η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech, λόγω της αναβάθμισης που κάνει σε ένα εργοστάσιό της ώστε να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα.

«Τα καλά νέα είναι ότι αν το εμβόλιο της AstraZeneca εγκριθεί στα τέλη Ιανουαρίου, αναμένουμε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια δόσεις για τη Γερμανία τον Φεβρουάριο», είπε ο Σπαν. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι η εν λόγω ποσότητα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

«Η καθυστέρηση δείχνει ότι η παραγωγή εμβολίων είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία απ’ ότι άφηναν να εννοηθεί τα πρωτοσέλιδα ορισμένων μέσων ενημέρωσης», πρόσθεσε.

Ο Σπαν επανέλαβε επίσης την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να εμβολιαστούν μέχρι το καλοκαίρι. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι πολίτες άνω των 80 ετών.

Ο υπουργός απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Γερμανία καθυστερεί τους εμβολιασμούς, σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Θα μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις που να έχουν κάποιο νόημα σε δύο ή τρεις μήνες», είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς από τους οίκους ευγηρίας, ένα έργο που είναι πιο περίπλοκο και χρονοβόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ