ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές εν μέσω lockdown στην Πορτογαλία για την εκλογή νέου προέδρου

Εκλογές εν μέσω lockdown στην Πορτογαλία για την εκλογή νέου προέδρου
AP Photo/Armando Franca

Άνοιξαν σήμερα το πρωί οι κάλπες για τις προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία, τις οποίες αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι σε αυτές θα υπάρξει χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος καθώς η χώρα τελεί υπό lockdown για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-polls) αναμένεται να γίνουν γνωστά αφού κλείσουν στις 22:00 ώρα Ελλάδος και τα τελευταία εκλογικά τμήματα, αυτά που βρίσκονται στις Αζόρες, τα οποία θα ανοίξουν δύο ώρες αργότερα από τα υπόλοιπα στην Πορτογαλία.

Τα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά μόλις ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο μετριοπαθής συντηρητικός Μαρσέλ Ρεμπέλο ντε Σόουζα, αναμένεται να εξασφαλίσει μια δεύτερη πενταετή θητεία έπειτα από μια ειρηνική συνύπαρξη με την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν την επανεκλογή του ήδη από τον πρώτο γύρο, με το βασικό στοίχημα των σημερινών εκλογών να αφορά το ποσοστό που θα κερδίσει ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Αντρέ Βεντούρα, ο οποίος ελπίζει να προκαλέσει έκπληξη ερχόμενος δεύτερος και ξεπερνώντας την σοσιαλίστρια πρώην Ευρωβουλευτή Άνα Γκόμες.

Φόβοι για αποχή ρεκόρ

Οι παρατηρητές εκφράζουν φόβους για μια αποχή ρεκόρ, η οποία μπορεί να φτάσει το 70%, την ώρα που η χώρα βρίσκεται εδώ και 10 ημέρες σε γενικό lockdown για να αναχαιτιστεί μια έξαρση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού.

Μετά τα εμπορικά καταστήματα και τα εστιατόρια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων για ένα δεκαπενθήμερο, την ώρα που ακόμη και χθες Σάββατο κατέγραφε νέο ρεκόρ σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η πανδημία ξεπέρασε το όριο των 10.000.

Έχοντας καταγράψει περισσότερα από 80.000 κρούσματα κορωνοϊού και σχεδόν 1.400 θανάτους από Covid-19 την εβδομάδα που πέρασε, η Πορτογαλία καταλαμβάνει αυτήν την περίοδο την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αριθμό νέων κρουσμάτων και θανάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς την ξεπερνάει μόνον ο βρετανικός θύλακας του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το AFP από τις εθνικές αρχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ