ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανική προειδοποίηση: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό

Βρετανική προειδοποίηση: Οι εμβολιασμένοι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό
Ηλικιωμένοι Βρετανοί περιμένουν να λάβουν το εμβόλιο. Joe Giddens/Pool via AP

Οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού μπορεί ακόμη να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους και πρέπει να υπόκεινται στους κανόνες περιορισμού, προειδοποιεί ο αναπληρωτής αρχίατρος της Βρετανίας.

Σε άρθρο του στην Sunday Telegraph, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ τονίζει ότι οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στην μετάδοση».

Πρόσθεσε ότι τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα», ωστόσο τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν άμεσα, μεταδίδει το BBC.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού απαιτεί την χορήγηση δύο δόσεων και τα μέχρι τώρα στοιχεία αντικατοπτρίζουν εκείνους που έχουν λάβει την πρώτη δόση.

Η Βρετανία υπερηφανεύεται ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι εντυπωσιακοί τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι περίπου τα ¾ των κέντρων φροντίδας έχουν εμβολιαστεί.

«Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουμε εμβολιάσει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η Γαλλία» συνολικά, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι το 75% των Βρετανών άνω των 80 ετών έχουν εμβολιαστεί.

Ο καθηγητής Βαν Ταμ είπε ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

Είναι πιθανό να μολυνθεί κανείς με τον ιό ακόμη και δύο έως τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη του εμβολίου, πρόσθεσε - και είναι «καλύτερο» να επιτρέψουμε «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» για μια πλήρη ανοσοαπόκριση στους πιο ηλικιωμένους.

«Ακόμη και μετά από τη λήψη και των δύο δόσεων του εμβολίου, μπορείτε να συνεχίσετε να μεταδίδετε την Covid-19 σε κάποιον άλλο και οι αλυσίδες μετάδοσης θα συνεχιστούν», λέει ο καθηγητής.

«Εάν αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, θα μπορούσατε ακόμα να εξαπλώνετε τον ιό, διατηρώντας τον αριθμό των κρουσμάτων υψηλό και θέτοντας σε κίνδυνο άλλους που χρειάζονται επίσης το εμβόλιό τους, αλλά βρίσκονται πιο κάτω στην ουρά», τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ