ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού»

Κορωνοϊός - Ιταλία: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού»
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alessandra Tarantino

Ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων, Φραντσέσκο Μπότσια, σε δηλώσεις του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις από μέρους φαρμακευτικών εταιριών αναφορικά με την παράδοση εμβολίων κατά του κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι το συνολικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού πρέπει να αναθεωρηθεί

«Αν δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια θα χρειαστούν κάποιες επιπλέον εβδομάδες ή μήνες για να εξασφαλίσουμε την ανοσία αγέλης. Δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από τις εταιρίες που προμηθεύουν τα εμβόλια» τόνισε ο Ιταλός υπουργός, με ευθεία αναφορά στις καθυστερήσεις που ήδη σημειώθηκαν στις παραδόσεις παρτίδων εμβολίων από την εταιρία Pfizer και σε αυτές που ανακοινώθηκαν από την Astrazeneca.

O Μπότσια πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να καθυστερήσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης, σε όσους πολίτες έλαβαν ήδη την πρώτη, αλλά δήλωσε παράλληλα, ότι «το συνολικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού πρέπει να αναθεωρηθεί, βάσει των μειωμένων παραδόσεων».

«Απαιτούμε τον σεβασμό των συμφωνιών. Αν υπάρχουν προβλήματα στην διαδικασία παραγωγής, πρέπει να μας τα εξηγήσουν».

Αλλά αν τα εμβόλια που προορίζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση καταλήγουν σε άλλες ηπείρους, πρόκειται για κάτι το πολύ σοβαρό», ολοκλήρωσε ο Ιταλός υπουργός περιφερειακών θεμάτων.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε, μέσω Facebook, ότι η χώρα του θα προσφύγει με κάθε ένδικο μέσο, για να ζητήσει τον σεβασμό των όρων των συμφωνιών που η Ιταλία υπέγραψε με τις φαρμακοβιομηχανίες Pfizer και AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού.

H αναφορά του Ιταλού πρωθυπουργού παραπέμπει στη μείωση του ποσοστού εμβολίων που παραδόθηκαν από την Pfizer στην Ιταλία την τελευταία εβδομάδα (-29% σε σχέση με την αρχική συμφωνία) και την ανακοίνωση της εταιρείας Astrazeneca ότι κατά το πρώτο τρίμηνο κυκλοφορίας του εμβολίου της, θα παραδώσει στην Ιταλία 60% λιγότερα εμβόλια από όσα είχαν συμφωνηθεί.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, υπερασπίζει με κάθε τρόπο τους πολίτες της και ζητά τον σεβασμό των συμφωνιών.

«Η επιβράδυνση της παράδοσης των εμβολίων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνιών και προκαλεί τεράστιες ζημιές στην Ιταλία και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με άμεσες συνέπειες επί της ζωής και της υγείας των πολιτών μας, αλλά και του κοινωνικού και οικονομικού ιστού μας που έχει ήδη πληγεί ιδιαίτερα, από ένα χρόνο πανδημίας», τόνισε επίσης ο Τζουζέπε Κόντε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ