ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Moderna: Αποτελεσματικό εναντίον των παραλλαγμένων στελεχών το εμβόλιο

Κορωνοϊός - Moderna: Αποτελεσματικό εναντίον των παραλλαγμένων στελεχών το εμβόλιο
AP Photo/Mark Lennihan

Η Moderna Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 παρήγαγε αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό στις εργαστηριακές δοκιμές εναντίον των νέων στελεχών του κορωνοϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 αναμένεται ότι θα προστατεύουν από τα στελέχη του ιού που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Η Moderna ανακοίνωσε ωστόσο ότι θα δοκιμάσει ένα ενισχυτικό του εμβολίου κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής σε προκλινικές δοκιμές για να διαπιστώσει αν έτσι θα είναι περισσότερο αποτελεσματικό για την ενίσχυση των αντισωμάτων κατά της παραλλαγής αυτής και άλλων μελλοντικών παραλλαγών.

Μολονότι όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται συνεχώς, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις μεταλλάξεις που ανακαλύφθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική επειδή πιστεύουν ότι είναι ικανές να αλλάξουν σημαντικές λειτουργίες του ιού.

Τι γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Moderna

Η Moderna είναι αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη και το εμβόλιό της ονομάζεται mRNA-1273.

Το εμβόλιο αυτό αναπτύσσεται σε συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση.

Το εμβόλιο της Moderna έχει εμφανίσει αποτελεσματικότητα 94,5%.

Η ανοσία έναντι της Covid-19 που παρέχει το εμβόλιο της Moderna, διαρκεί τουλάχιστον ένα έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας.

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και της Pfizer, βασίζεται στην παροχή αλυσίδων γενετικού υλικού για να μετατρέψει τα κύτταρα των ανθρώπων σε «εργοστάσια» πρωτεϊνών. Οι εξωτερικές πρωτεΐνες που δημιουργούνται από το σώμα δεν είναι επικίνδυνες επειδή ο υπόλοιπος ιός δεν υπάρχει, ωστόσο, το σώμα βλέπει τώρα την πρωτεΐνη και σχεδιάζει ανοσοποιητικούς στρατιώτες για να την καταπολεμήσουν σε μελλοντική έκθεση.

Αυτή η τεχνολογία δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί σε κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ η ανάπτυξη και η δοκιμή άλλων εμβολίων έχει πάρει 15-20 χρόνια. Αυτή τη φορά επελέγη η τεχνολογία mRNA διότι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι έτσι θα αναπτυσσόταν πιο γρήγορα ένα εμβόλιο.

Το εμβόλιο της Moderna αναμένεται να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες τοποθεσίες, όπως σε επαρχιακά νοσοκομεία. Το εμβόλιο αυτό χρειάζεται να αποθηκεύεται και να μεταφέρεται κατεψυγμένο, αλλά δεν απαιτεί τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες του εμβολίου της Pfizer / BioNTech.

Μετά την απόψυξη, το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί σε τυπικές θερμοκρασίες ψυγείου.

Χορηγείται σε δύο λήψεις με απόσταση 28 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ