Η αποστολή ExoMars ξεκίνησε το ταξίδι της προς τον Άρη
Η ρωσο-ευρωπαϊκή αποστολή ExoMars 2016 εισήλθε σήμερα σε τροχιά, ξεκινώντας το πρώτο μέρος ενός μεγάλου ταξιδιού από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ με προορισμό τον Άρη, όπου θα αναζητήσει πιθανές αποδείξεις βιολογικής δραστηριότητας στον «κόκκινο πλανήτη».
Όπως τονίζεται στο ΑΠΕ, ο πύραυλος Proton, που μεταφέρει ένα διαστημόπλοιο ικανό να ανιχνεύει ίχνη αερίου και ονομάζεται TGO (Trace Gas Orbiter) και ένα μικρότερο όχημα που ονομάζεται Σκιαπαρέλι, εκτοξεύθηκαν στις 5.31 τοπική ώρα (11.31 ώρα Ελλάδας) από τις στέπες του Καζακστάν.
Ένα ταξίδι διάρκειας επτά μηνών και μια διαδρομή σχεδόν 496 εκατομμυρίων χλμ. περιμένει στο εξής την αποστολή. Στο τέλος του ταξιδιού αυτού, το σκάφος θα διαχωριστεί από το διαστημόπλοιο για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στις 19 Οκτωβρίου.
Το πιο επικίνδυνο είδος δεν είναι ο λαγοκέφαλος, είναι ο ανεγκέφαλος
07:45
Μήνυμα ΗΠΑ σε Ιράν για Στενά του Ορμούζ: «Όχι σε οριστική συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα»
07:43
Συνεχίζονται οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου για την εκεχειρία
07:35
Οι επόμενες κινήσεις, οι νέες επενδύσεις και οι επερχόμενοι «εξόδοι» για το VentureFriends
07:33