ΚΟΣΜΟΣ

Με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων απειλεί η EE λόγω AstraZeneca

Με «μπλόκο» στις εξαγωγές εμβολίων απειλεί η EE λόγω AstraZeneca
AP Photo/Rafiq Maqbool

Προειδοποίηση ότι θα περιορίσει τις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που παράγονται εντός της επικράτειάς της απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω διαμάχης με την βρετανική AstraZeneca για τις περικοπές στην προγραμματισμένη διανομή του εμβολίου της που ανακοίνωσε η τελευταία.

Την περασμένη εβδομάδα η AstraZeneca ενημέρωσε την ΕΕ ότι μένει πίσω στον στόχο εφοδιασμού εξαιτίας προβλημάτων στην παραγωγή.

«Μολονότι δεν προβλεπόταν κάποια αργοπορία στην έναρξη των παραδόσεων του εμβολίου μας, εάν λάβουμε την έγκριση της Ευρώπης, οι αρχικές ποσότητες θα είναι μικρότερες απ’ ότι αναμενόταν αρχικά, λόγω της μείωσης της παραγωγής σε μια από τις μονάδες της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού», ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή εκπρόσωπος της εταιρείας.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση έχουν προβεί και οι εταιρείες Pfizer-BioNTech, λέγοντας ότι θα επιβραδύνουν την παροχή του εμβολίου τους στην ΕΕ.

Το εμβόλιο AstraZeneca, που αναπτύχθηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν έχει ακόμη εγκριθεί ακόμη στην ΕΕ. Αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου. Ωστόσο, το μπλοκ υπέγραψε συμφωνία τον Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις, με δυνατότητα για 100 εκατομμύρια επιπλέον.

Η διάθεση των εμβολίων έχει ανέλθει σε μείζον ζήτημα καθώς οι χώρες πασχίζουν να αυξήσουν το ποσοστό ανοσοποίησης του πληθυσμού τους.

Η διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca θα μπορούσε να επηρεάσει την προμήθεια του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στη Βρετανία, ανησυχεί το BBC.

Το εμβόλιο της Pfizer αναπτύσσεται από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ενώ η διάθεσή του στις χώρες της ΕΕ και τη Βρετανία γίνεται μέσω Βελγίου.

Τη Δευτέρα, η Επίτροπος Υγείας τη ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την AstraZeneca, τονίζοντας ότι Κομισιόν δεν είναι ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που έδωσε η ΑstraZeneca σχετικά με τη μικρότερη ποσότητα εμβολίων με την οποία θα προμηθεύσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης με τον EMA. Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο EMA θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα αναφορικά με τον εφοδιασμό» σημείωσε η Στέλλα Κυριακίδου.


Προσέθεσε ότι «την περασμένη Παρασκευή, η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε με έκπληξη την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ ότι σκοπεύει να παρέχει πολύ λιγότερες δόσεις τις επόμενες εβδομάδες από ό, τι συμφωνήθηκε και ανακοίνωσε. Αυτό το νέο πρόγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι απέστειλε επιστολή στην εταιρεία στην οποία όπως αναφέρει «έθεσε σημαντικές και σοβαρές ερωτήσεις».

«Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες», τόνισε η επίτροπος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχρηματοδότησε την ανάπτυξη του εμβολίου και την παραγωγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «η ΕΕ θέλει να μάθει ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca, πού ακριβώς βρίσκεται μέχρι στιγμής και σε ποιον έχουν παραδοθεί» σημείωσε ακόμη.

Τόνισε ότι «οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές».

Τέλος, η Στέλλα Κυριακίδου διεμήνυσε ότι «η ΕΕ επιθυμεί να παραδοθεί το παραγγελθέν και προχρηματοδοτημένο εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Και θέλουμε να εκπληρωθεί πλήρως το συμβόλαιό μας».

Υπέρ των περιορισμών η Γερμανία

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν υποστήριξε εξάλλου σήμερα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με την AstraZeneca και την Pfizer για τις αιφνίδιες περικοπές στις προμήθειες των εμβολίων μόλις έναν μήνα αφότου η ΕΕ άρχισε να εμβολιάζει τους πολίτες της.

Η ΕΕ έχει προτείνει να δημιουργηθεί ένα μητρώο για τις εξαγωγές εμβολίων καθώς επικρατεί απογοήτευση σχετικά με τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της AstraZeneca κατά της Covid-19, καθώς και με άλλα προβλήματα στις προμήθειες των εμβολίων.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκυο ZDF.

«Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», τόνισε προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Η AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα πως ο διευθύνων σύμβουλός της γνωστοποίησε στην ΕΕ ότι η εταιρεία κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει το εμβόλιο σε εκατομμύρια Ευρωπαίους το συντομότερο δυνατόν.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε στο Reuters πως η AstraZeneca έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19.

Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Σπαν αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

Ολόκληρη η δήλωση της επιτρόπου

«Γνωρίζετε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται επί του παρόντος στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Εάν πληρούνται όλες οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να προτείνει τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα από πλευράς προσφοράς.

Την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία AstraZeneca ενημέρωσε απροσδόκητα την Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι προτίθεται να προμηθεύσει κατά τις προσεχείς εβδομάδες σημαντικά λιγότερες δόσεις από αυτές που συμφωνήθηκαν και ανακοινώθηκαν.

Αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα δεν είναι αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέστειλα επιστολή στην εταιρεία το Σαββατοκύριακο με την οποία έθεσα σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προχρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου και επιθυμεί να δει τους καρπούς αυτής της επένδυσης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να γνωρίζει επακριβώς ποιες δόσεις έχουν παραχθεί από την AstraZeneca και, μέχρι στιγμής, πού ακριβώς και αν ή σε ποιον έχουν παραδοθεί.

Τα ερωτήματα αυτά συζητήθηκαν επίσης σήμερα στο κοινό διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής και των 27 κρατών μελών με την AstraZeneca.

Οι απαντήσεις της εταιρείας δεν ήταν μέχρι στιγμής ικανοποιητικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μια δεύτερη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για απόψε το βράδυ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι δόσεις που παραγγέλθηκαν και προχρηματοδοτήθηκαν. Και θέλουμε να τηρηθούν πλήρως οι όροι του συμβολαίου μας.

Επιπλέον, η Επιτροπή πρότεινε σήμερα στα 27 κράτη μέλη στο πλαίσιο του διοικητικού συμβουλίου να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν ένας μηχανισμός διαφάνειας των εξαγωγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στηρίξει την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή αρκετών εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 με συνολικό ύψος χρηματοδότησης 2,7 δισ. ευρώ.

Επιθυμούμε σαφήνεια όσον αφορά τις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά τις εξαγωγές εμβολίων από την ΕΕ.

Στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στην ΕΕ θα πρέπει να προβαίνουν σε έγκαιρη κοινοποίηση κάθε φορά που επιθυμούν να εξαγάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Είναι αυτονόητο ότι οι παραδόσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα δεν επηρεάζονται από αυτή την πρόταση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των πολιτών και των δικαιωμάτων της».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ