ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Διεθνή βοήθεια ζητά η Πορτογαλία - Ψυγεία για τους νεκρούς έξω από νοσοκομεία

Κορωνοϊός: Διεθνή βοήθεια ζητά η Πορτογαλία - Ψυγεία για τους νεκρούς έξω από νοσοκομεία
AP Photo/Armando Franca

Η πορτογαλική κυβέρνηση κλήθηκε να μεταφέρει ασθενείς με Covid-19 στο εξωτερικό, την ώρα που ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα και το κεντρικό νοσοκομείο της Λισαβόνας εγκατέστησε επιπλέον ψυγεία για τις σορούς των θυμάτων της πανδημίας.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι νεκροί από τη νόσο ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 291, με τη χώρα να μετρά συνολικά 653.878 κρούσματα και 11.012 νεκρούς. Καταγράφει αυτή τη στιγμή τον υψηλότερο μέσο όρο επτά ημερών κρουσμάτων και θανάτων ανά 1 εκατομμύριο ανθρώπους, σύμφωνα με τον ιστότοπο δεδομένων ourworldindata.org.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λισαβόνας, το Santa Maria, εγκατέστησε δύο ψυγεία έξω από το νεκροτομείο του με χωρητικότητα 30 σορών, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου του.

Καθώς τα δημόσια νοσοκομεία δίνουν μάχη για να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση, υγειονομικές μονάδες του στρατού στη Λισαβόνα και το Πόρτο έσπευσαν να βοηθήσουν, με μία εξ αυτών, στην πορτογαλική πρωτεύουσα, να διπλασιάζει τη χωρητικότητά της για να αντιμετωπίσει τη συρροή των ασθενών. Δύο καφετέριες μετατράπηκαν σε θαλάμους.

Το τοπικό συμβούλιο στο Τόρες Βέντρας, έναν δήμο κοντά στη Λισαβόνα, που βρίσκεται αντιμέτωπος με σημαντική αύξηση κρουσμάτων νέου κορωνοϊού σε οίκους ευγηρίας, προέτρεψε το υπουργείο Εξωτερικών να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι δεν υπάρχει ανάγκη να σημανθεί «συναγερμός» σχετικά με την ιδέα διεθνούς βοήθειας, ωστόσο προσέθεσε:

«Γνωρίζουμε πως υπάρχει διαθεσιμότητα φίλων-χωρών να βοηθήσουν».

Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας, Μάρτα Τεμίντο, είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTP χθες:

«Η πορτογαλική κυβέρνηση κινητοποιεί όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς, περιλαμβανομένου του διεθνούς πλαισίου, για να διασφαλίσει ότι παρέχει την καλύτερη βοήθεια στους ασθενείς».

Ωστόσο, η ίδια επισήμανε πως η θέση της Πορτογαλίας στη δυτικότερη άκρη της Ευρώπης εγείρει περιορισμούς στη μεταφορά ασθενών σε άλλες χώρες, την ώρα μάλιστα που άλλα κράτη της ΕΕ βρίσκονται επίσης υπό πίεση.

Στο σύστημα υγείας της Πορτογαλίας, υπάρχουν 830 κλίνες σε ΜΕΘ για ασθενείς με covid-19 εκ του συνόλου των 1.200 κρεβατιών, ανέφερε η υπουργός Υγείας. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 765 ασθενείς με COVID-19 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ