ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν με έμφαση στη φυλάκιση Ναβάλνι

Πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Πούτιν με έμφαση στη φυλάκιση Ναβάλνι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφεραν Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο σήμερα, Τρίτη. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τη σύλληψη του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, Αλεξέι Ναβάλνι. Ο Μπάιντεν εξέφρασε στον Πούτιν τις ανησυχίες της Ουάσινγκτον για τη «δηλητηρίαση» του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου και τη μεταχείριση που του επιφύλαξαν οι ρωσικές αρχές.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, οι δύο ηγέτες συζήτησαν μεταξύ άλλων την παράταση της συνθήκης New START για πέντε χρόνια και το θέμα της Ουκρανίας, με τον Μπάιντεν να εκφράζει την υποστήριξή του στην ουκρανική «εθνική κυριαρχία» απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές καθώς και της αμοιβής που φέρεται ότι πρόσφεραν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σε μαχητές των Ταλιμπάν για την εξόντωση Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο αναφέρεται ότι οι Μπάιντεν και Πούτιν είχαν αυτήν την πρώτη επικοινωνία μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για την παράταση της συνθήκης New START και ότι ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της εξομάλυνσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ