ΚΟΣΜΟΣ

Κυνική παραδοχή Μέρκελ: Η Γερμανία επωφελήθηκε από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού

Κυνική παραδοχή Μέρκελ: Η Γερμανία επωφελήθηκε από το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού
REUTERS / FABRIZIO BENSCH

Δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλό της η Άνγκελα Μέρκελ και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τα αποτελέσματα των κυριακάτικων περιφερειακών εκλογών, παραδέχθηκε ότι το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού έχει βοηθήσει τη Γερμανία.

«Σε ό,τι αφορά στη Βαλκανική Οδό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Γερμανία επωφελείται αυτή τη στιγμή από το γεγονός ότι λιγότεροι άνθρωποι έρχονται και αυτό σχετίζεται και με το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ερώτηση αν πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή περαιτέρω μέτρα εθνικού και όχι ευρωπαϊκού χαρακτήρα, η Μέρκελ υποστήριξε ότι «ποτέ δεν μίλησα κατά των εθνικών μέτρων. Μίλησα υπέρ των συνοριακών ελέγχων, της καλύτερης καταγραφής, των απελάσεων και των πακέτων ασύλου».

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Μέρκελ παραδέχθηκε επίσης ότι η χθεσινή ημέρα «ήταν μια δύσκολη ημέρα για το CDU», ενώ τόνισε ότι «διανύσαμε πολύ δρόμο προς την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος, ωστόσο ακόμα δεν έχουμε επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι έχουμε ανάγκη από μια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή η λύση χρειάζεται χρόνο».

Γεμάτος "αγκάθια" ο δρόμος για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Υπό τις χειρότερες δυνατές συνθήκες η Ευρώπη οδηγείται στη σύνοδο της 17ης Μαρτίου που θα είναι επιφορτισμένη να δώσει λύση στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει εδώ και μήνες την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Οι γερμανικές εκλογές με την άνοδο της Ακροδεξιάς, καθώς και το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα δημιουργούν νέα δεδομένα. Ήδη, η καγκελάριος Μέρκελ δέχεται πιέσεις από τα ΜΜΕ της Γερμανίας αλλά και τον πολιτικό της χώρο να σκληρύνει τη στάση της στο προσφυγικό και να απεμπολήσει την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθούσε.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του Αντρέας Σόιερ γενικού γραμματέα του CSU του αδερφού κόμματος του CDU, του κόμματος της Μέρκελ στη Βαυαρία. «Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως πολλοί ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους στο μεγαλύτερο ζήτημα , το προσφυγικό ζήτημα, επομένως τα κατεστημένα κόμματα πρέπει να οδηγηθούν στο συμπέρασμα στο οποίο έχουμε καταλάβει όλοι» είπε στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Την ίδια στιγμή η Έρικα Στάινμπαχ, βουλευτής του CDU που είναι επικριτική απέναντι στους χειρισμούς της Μέρκελ στο προσφυγικό ζήτημα με ανάρτηση της στο Twitter αναφέρει πως η κυβέρνηση «συμπεριφερόταν σαν δικτατορία στο προσφυγικό ζήτημα».

Το πλαίσιο της συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής

Η Σύνοδος της Πέμπτης, σε αυτό το κλίμα της ευρωπαϊκής αντιπαράθεσης αλλά και των τουρκικών απαιτήσεων θα κληθούν να διαμορφώσουν το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας με βάση την προηγούμενη απόφαση. Τα ζητήματα είναι:

• Η εξασφάλιση της επιστροφής όλων των νέων παράτυπων μεταναστών που μεταβαίνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, με το κόστος να καλύπτεται από την Ε.Ε.

• Για κάθε Σύρο που θα γίνεται εκ νέου δεκτός στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας ακόμη Σύρος θα επανεγκαθίσταται από την Τουρκία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

• Η επιτάχυνση της απελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για όλα τα κράτη-μέλη, με στόχο να υπάρξει η δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης των Τούρκων υπηκόων στην Ε.Ε. το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2016.

• Να επισπεύσουν την εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά εγκριθεί ώστε να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μιας πρώτης δέσμης έργων πριν από το τέλος Μαρτίου και να λάβουν απόφαση για πρόσθετη χρηματοδότηση της Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες όσον αφορά τους Σύρους.

• Να προετοιμαστούν για την απόφαση επί του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης το συντομότερο δυνατόν, βάσει των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2015.

• Να εργαστούν από κοινού με την Τουρκία σε κάθε κοινή προσπάθεια για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία που θα έδινε τη δυνατότητα στον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ασφαλέστερες περιοχές.

Τα νομικά αγκάθια της συμφωνίας

Εκτός από τις πολιτικές διαστάσεις του ζητήματος υπάρχουν και σημαντικά νομικά ζητήματα που προκύπτουν προκειμένου να υπάρχει μια τελική συμφωνία.

Στο ζήτημα της βίζας για τους Τούρκους πολίτες η ουσιαστική κατάργηση της θα απαιτούσε έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο, όπου πάρα πολλοί ευρωβουλευτές δεν είναι διατεθειμένοι να ανταμείψουν μια χώρα που θεωρούν αυταρχική, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Στο ζήτημα της επαναπροώθησης προσφύγων στην Τουρκία τίθεται το ζήτημα αν η Τουρκία τηρεί τις προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους τίθεται το ζήτημα αν η Τουρκία πληρεί της προϋποθέσεις που ορίζονται από τη σύμβαση της Γενεύης.

Πάλι στο ζήτημα της επιστροφής προσφύγων στην Τουρκία αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν τονίσει επανειλημμένως πως η συμφωνία της μαζική επαναπροώθησης αντιβαίνει στο δίκαιο που αφορά το άσυλο που ορίζει πως κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ατομικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ