ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Δημοσκόπηση δίνει «πρωτιά» σε Λέγκα αλλά και Κόντε

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Δημοσκόπηση δίνει «πρωτιά» σε Λέγκα αλλά και Κόντε
O Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του το μεσημέρι της Τρίτης (Φωτογραφία αρχείου) Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Στη δίνη της πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Ιταλία, με τα ευρήματα δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού La7 να αποτυπώνουν τον διχασμό των πολιτών.

Στην πρόθεση ψήφου, στην πρώτη θέση βρίσκεται η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, με ποσοστό 23,5%. Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας επιλέγει το 16,3% των ερωτηθέντων, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «σταματά» στο 6,3% .

Σε ότι αφορά τους εταίρους του Τζουζέπε Κόντε, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα πείθει το 19,3% του στατιστικού δείγματος, ενώ τα Πέντε Αστέρια δεν ξεπερνούν το 15,7%. Η δε Ιταλική Αριστερά βρίσκεται στο 3,8%.

Παράλληλα, όμως, η πλειοψηφία των Ιταλών τάσσεται υπέρ του να παραμείνει ο Τζουζέπε Κόντε στην πρωθυπουργία.

Το 46% του δείγματος θεωρεί ότι η κυβέρνηση μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, έστω και αν στην Γερουσία δεν εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία.

Το 10% απαντά ότι καλό θα είναι, ο Ιταλός πρωθυπουργός να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, με πιο εύρωστη κοινοβουλευτική υποστήριξη, ενώ το 23% ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μόνο το 9%, τέλος, υποδεικνύει ως λύση την σύσταση κυβέρνησης με νέο πρωθυπουργό.

Οι περισσότεροι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι, πέρα από τις κομματικές πεποιθήσεις, στην παρούσα φάση υγειονομικής κρίσης και έντονης οικονομικής αβεβαιότητας, οι πολίτες προτιμούν να μην υπάρξουν αλλαγές στην διακυβέρνηση της χώρας, φοβούμενοι ότι η πολιτική αυτή αστάθεια θα μπορούσε να έχει ευρύτερες, αρνητικές επιπτώσεις.

Μήνυμα Κόντε μετά την παραίτηση του

O Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα το μεσημέρι, κατά την συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματατέλα, ανήρτησε πριν λίγο στο Facebook, γραπτό μήνυμά του, με ευθεία αναφορά στην κυβερνητική κρίση.

«Ήρθε η στιγμή να υψώσουν τη φωνή τους, όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της χώρας μας», γράφει ο Κόντε στο μήνυμά του. Παράλληλα, προσθέτει ότι «η παραίτησή του στηρίζει τη δυνατότητα αυτή: τη σύσταση μιας νέας κυβέρνησης η οποία να προσφέρει μια προοπτική εθνικής σωτηρίας».

Σύμφωνα με τον Κόντε η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό, να εργαστεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική, και να επιτρέψει στη χώρα να αφήσει πίσω της την πανδημία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος παραμένει στην θέση του για την διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, καταλήγει εκφράζοντας μια προσδοκία, η οποία αφήνει να εννοηθεί πως δεν θεωρεί βέβαιο ότι θα του δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Πιο αναλυτικά, ο Τζουζέπε Κόντε υπογραμμίζει μέσω διαδικτύου:

«Το μόνο που έχει σημασία, πέρα από το ποιος θα κληθεί να ηγηθεί της χώρας, είναι η πατρίδα μας να μπορέσει να ξανασηκωθεί όρθια. Με τον τρόπο αυτό θα κερδίσουμε όλοι, διότι θα έχει κερδίσει η Ιταλία. Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, θα με βρείτε πάντα -με δύναμη και πάθος- να στηρίζω τη χώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ