ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής

Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής
AP Photo/Esteban Felix

Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.

Σε κοινή τους δήλωση, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι οι «μικρές διαφορές» που εντοπίστηκαν σε δοκιμές που συγκρίνουν τον αρχικό ιό και τις πρόσφατες μεταλλάξεις «είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου».

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τα οποία στηρίζονται σε ανάλυση του αίματος συμμετεχόντων στις δοκιμές, στηρίζονται σε πιο εκτεταμένη ανάλυση από αυτά που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ τα ευρήματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ένα νέο εμβόλιο για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών, οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να νικήσουν το τρέχον εμβόλιό τους.

Στη δήλωσή τους, οι εταιρείες επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους «στον πραγματικό κόσμο», συμπεριλαμβανομένων ενάντια σε νέα στελέχη.

«Η Pfizer και η BioNTech πιστεύουν ότι η ευελιξία της φόρμουλας του εμβολίου mRNA της BioNTech είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη νέων παραλλαγών εμβολίου εάν απαιτείται», ανέφεραν.

Την περασμένη εβδομάδα η Pfizer ανακοίνωσε ότι παρόμοια εργαστηριακή μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, της N501Y, η οποία βρέθηκε και στα δύο παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, τα οποία ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αντίστοιχα και θεωρούνται πιο μεταδοτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ