ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Λευκού Οίκου για την αποφυλάκιση καταδικασθέντος στο Πακιστάν για φόνο δημοσιογράφου

Οργή Λευκού Οίκου για την αποφυλάκιση καταδικασθέντος στο Πακιστάν για φόνο δημοσιογράφου
O Πακιστανοβρετανός εξτρεμιστής Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Zia Mazhar, File

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την οργή του για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Πακιστάννα απελευθερώσει έναν πακιστανοβρετανό ισλαμιστή εξτρεμιστή που είχε καταδικαστεί για τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού δημοσιογράφου, Ντάνιελ Περλ, το 2002.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε την απόφαση «προσβολή των θυμάτων τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, η Ψάκι κάλεσε την πακιστανική κυβέρνηση να επανεξετάσει γρήγορα τις νομικές επιλογές, όπως να επιτρέψει στις ΗΠΑ να ασκήσουν διώξεις σε αυτούς που αθωώθηκαν.

Η απόφαση του πακιστανικού δικαστηρίου έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για τις σχέσεις ΗΠΑ-Πακιστάν καθώς η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επανεξετάζει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν στην οποία το Πακιστάν διαδραματίζει κεντρικό ρόλο.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αχμεντ Ομάρ Σαΐντ Σέιχ «δεν έχει διαπράξει κανέναν αδίκημα στην υπόθεση αυτή», δήλωσε ένας από τους δικηγόρους του κατηγορούμενου.

Τον Απρίλιο, το ανώτατο δικαστήριο της επαρχίας του Σιντ είχε αναιρέσει την καταδίκη σε θάνατο του 47χρονου κατηγορούμενου και μετέτρεψε την ποινή του σε φυλάκιση επτά ετών για απαγωγή. Ο κατηγορούμενος έχει εκτίσει 18 χρόνια ποινής.

Την δικαστική αυτή απόφαση είχε καταγγείλει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο την χαρακτήρισε «προσβολή στα θύματα της τρομοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

Το ίδιο δικαστήριο είχε αθωώσει τρεις ακόμη κατηγορούμενους, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί τον Ιούλιο 2002 για την αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων με τα οποία αναλάμβαναν την ευθύνη για την απαγωγή του Ντάνιελ Περλ.

Όμως η επαρχία Σιντ, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Καράτσι, και στην συνέχεια οι γονείς του Ντάνιελ Περλ, άσκησαν έφεση, με αποτέλεσμα την παραμονή στην φυλακή των τεσσάρων κατηγορουμένων, παρά μία νέα απόφαση του ίδιου δικαστηρίου που έδινε εντολή για την αποφυλάκισή τους.

Το χρονικό μιας δολοφονίας

Ο Ντάνιελ Περλ, ανταποκριτής της Wall Street Journal εξαφανίσθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2002 στο Καράτσι. Βίντεο με τον αποκεφαλισμό του παραδόθηκε έναν μήνα μετά στο προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Καράτσι.

Ανεξάρτητη έρευνα που διήρκεσε τρία χρόνια στο πλαίσιο του Pearl Project είχε φθάσει στο συμπέρασμα το 2011 ότι η πακιστανική δικαιοσύνη είχε παραπλανηθεί και ότι οι τέσσερις καταδικασθέντες για την δολοφονία του αμερικανού δημοσιογράφου δεν ήταν καν παρόντες κατά τον αποκεφαλισμό του.

Σύμφωνα με την Άσρα Νομάνι, συνάδελφο και φίλη του Ντάνιελ Περλ, η οποία διηύθυνε την έρευνα, ο Πακιστανός Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο αυτοανακηρυχθείς εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ δολοφόνησε τον αμερικανό δημοσιογράφο.

Ο Χάλεντ Σέιχ Μοχάμεντ συνελήφθη το 2003 στο Πακιστάν και κρατείται στην αμερικανική βάση-φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα. Ένας ψυχολόγος που του έκανε ερωτήσεις δήλωσε ότι ο κρατούμενος του εξομολογήθηκε ότι αποκεφάλισε τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ