ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σάλος για την απέλαση τριών κοριτσιών εν μέσω πανδημίας

Αυστρία: Σάλος για την απέλαση τριών κοριτσιών εν μέσω πανδημίας
AP Photo/Ronald Zak

Την έντονη αντίδραση πολλών πολιτών καθώς και του ομοσπονδιακού προέδρου Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν έχει προκαλέσει η απέλαση τριών κοριτσιών, δύο εκ των οποίων ανήλικες, από τις αρχές της Αυστρίας, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Τα τρία κορίτσια, δυο αδελφές από τη Γεωργία, 12 και 5 ετών, και μια 20χρονη μαθήτρια από την Αρμενία, απελάθηκαν στις χώρες καταγωγής τους παρά τον σάλο, τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις.

Η αυστριακή αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 160 διαδηλωτές έστησαν οδόφραγμα, χρησιμοποιώντας κάδους απορριμμάτων και καροτσάκια σούπερ μάρκετ, έξω από κέντρο κράτησης προσώπων προς απέλαση, στα προάστια της Βιέννης, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν τη μεταγωγή στο αεροδρόμιο.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον της απέλασης των παιδιών ήταν πολλοί κοινοβουλευτικοί του κόμματος των Πρασίνων, ήσσονος εταίρου στην κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, ηγέτη του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Αστυνομικοί απομάκρυναν το οδόφραγμα, διέλυσαν τους διαδηλωτές και τα κορίτσια απελάθηκαν αεροπορικώς στην Αρμενία και τη Γεωργία.

Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα καθώς συνομίληκοι μιας από τις μαθήτριες, 12χρονης γεννημένης στην Αυστρία με καταγωγή από τη Γεωργία, ανέλαβαν μέσω Διαδικτύου πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών, ενώ αρκετοί συμμαθητές και συμμαθήτριες πήγαν έξω από το κέντρο κράτησης για να την αποχαιρετίσουν προτού απελαθεί μαζί με τη μικρή αδελφή της και τη μητέρα τους.

Ο πατέρας ζει και εργάζεται στη γειτονική Σλοβακία.

Ο πρόεδρος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν δήλωσε ανάστατος για την υπόθεση των τριών κοριτσιών σε βίντεο που μεταφόρτωσε στο προφίλ του στο Facebook. «Δεν μπορώ να πιστέψω και δεν θα πιστέψω ότι ζούμε σε μια χώρα όπου είναι πραγματικά απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο», τόνισε.

Οι Πράσινοι, κόμμα του οποίου ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν ήταν στο παρελθόν επικεφαλής, επέκριναν έντονα τις απελάσεις, εν μέσω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. «Είναι απάνθρωπο και ανεύθυνο ότι τα κορίτσια αυτά, που είχαν ενταχθεί πλήρως» στην αυστριακή κοινωνία, «απελάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες», ανέφερε ο Βέρνερ Κόγκλερ, αντικαγκελάριος και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος.

Οι πτήσεις έγιναν παρά την υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών Καρλ Νίχαμερ ότι θα εξέταζε τις υποθέσεις των κοριτσιών, στηλίτευσε ο κ. Κόγκλερ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιχειρηματολόγησε ότι την απέλαση την αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο. «Είναι δύσκολη δουλειά για την αστυνομία, αλλά είναι απαραίτητο να εγγυόμαστε το κράτος του νόμου», δήλωσε ο κ. Νίχαμερ στο τηλεοπτικό δίκτυο Ö1.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ