ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θέλει να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θέλει να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca
(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν » για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Εν μέσω της άγριας μάχης με τον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca σχετικά με το έλλειμμα παραγωγής εμβολίων, η Κομισιόν δήλωσε την Παρασκευή ότι θα επιδιώξει να επιβάλει έναν μηχανισμό με τον οποίο οι χώρες της ΕΕ θα μπορούν να εμποδίσουν τις εξαγωγές εμβολίων προς άλλες χώρες εάν δεν έχουν ακόμη πληρωθεί οι εντολές αγοράς απέναντι στην ίδια.

Για τον σκοπό αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλύουν το νομικό οπλοστάσιο που τους παρέχει το άρθρο 122 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και εξετάζουν ακόμα και την πιθανότητα πλήρους απαγόρευσης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορούν να απαγορεύσουν τις εξαγωγές εμβολίων, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής, εάν οι εταιρείες δεν έχουν ικανοποιήσει τους όρους που προβλέπουν οι συμφωνίες που έχει υπογράψει μαζί τους η Κομισιόν, εξ ονόματος της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα δραστικό βήμα, το οποίο αντιβαίνει με το ίδιο τον χαρακτήρα της ΕΕ, υπέρμαχου του ελεύθερου εμπορίου, ειδικά μάλιστα στην περίπτωση της διανομής των εμβολίων, προσωπική προτεραιότητα της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχολιάζει το Politico.

Αξιωματούχοι που περιέγραψαν το σχέδιο σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, εξέφρασαν τη βαθιά λύπη τους.

«Σε έναν ιδανικό κόσμο, δεν θα ήμασταν εδώ. Σε έναν ιδανικό κόσμο, όλη η ιστορία του εμβολιασμού θα μπορούσε να τρέχει ομαλά χωρίς προβλήματα», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Δυστυχώς όμως, δεν είμαστε σε έναν ιδανικό κόσμο. Και έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες, ότι δεν λειτουργούν όλα καλά. Και το έχουμε δει όταν πρόκειται για την έλλειψη εμβολίων, όταν πρόκειται για την εξαγωγή εμβολίων, ότι υπάρχουν προφανώς ελλείψεις που πρέπει να εξετάσουμε, να παρακολουθούμε και να αντιμετωπίσουμε».

«Ο στόχος είναι σαφής: θέλουμε να προσφέρουμε εμβόλια στους πολίτες μας και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν συντομότερα», δήλωσε την Πέμπτη αξιωματούχος της ΕΕ. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου έχουμε έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις χορηγήσεις εμβολίων... Oπότε είμαστε υπό την έννοια αυτή υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ