ΚΟΣΜΟΣ

Spurnik V: Έτοιμη να στείλει 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ η Ρωσία - Παραδέχεται επαφές η Γερμανία

Spurnik V: Έτοιμη να στείλει 100 εκατ. δόσεις στην ΕΕ η Ρωσία - Παραδέχεται επαφές η Γερμανία
AP Photo/Eraldo Peres

Την ικανότητά της να να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού Sputnik V από τον Απρίλιο διαμηνύει η Ρωσία μέσω της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της, την ώρα που οι χώρες της Ευρώπης αναζητούν νέες λύσεις για να ξεπεράσουν τον σκόπελο της μειωμένης διάθεσης εμβολίων από την AstraZeneca.  

«Μετά την ολοκλήρωση του κύριου μέρους μαζικών εμβολιασμών στη Ρωσία, η RDIF (σ.σ. Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων) είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού Sputnik V το δεύτερο τρίμηνο του 2021», αναφέρει σε ανάρτησή της η ίδια η ρυθμιστική αρχή.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία έδωσε διευκρινίσεις για το είδος της συνεργασίας της με τη Ρωσία. Το Γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich, το οποίο είναι υπεύθυνο για τα φάρμακα, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι είχε ήδη επικοινωνήσει με τη Ρωσία σχετικά με τα έγγραφα για την καταχώριση του εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα έλεγα ότι είναι συνεργασία γιατί έχουμε διαφορετικούς στόχους από τους επιστήμονες που το αναπτύσσουν, αλλά ναι, υπήρχαν αιτήματα, υπήρχαν επαφές σε αυτό. Το Ινστιτούτο Paul Ehrlich προσφέρει διεθνή υποστήριξη, πράγμα που σημαίνει ότι συμβουλεύσαμε τους Ρώσους συναδέλφους μας μέσω τηλεδιάσκεψης για δύο πτυχές των κανονισμών (για τα φάρμακα στην ΕΕ) δήλωσε ο επικεφαλής του ινστιτούτου, Δρ Κλάους Σιτσούτεκ, σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Σιτσούτεκ, οι δύο πτυχές ήταν οι υφιστάμενες προϋποθέσεις για την καταχώριση και περαιτέρω διαβουλεύσεις με συναδέλφους από άλλες χώρες της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ