ΚΟΣΜΟΣ

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca

«Πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για το εμβόλιο της AstraZeneca
Gareth Fuller/Pool via AP

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνιστά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για άτομα άνω των 18 ετών.

Το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους μεταξύ 18 και 64 ετών, λόγω έλλειψης δεδομένων για το πόσο αποτελεσματικό είναι σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, ανέφερε την Πέμπτη, σε προσχέδιο σύστασης η επιτροπή εμβολιασμού της Γερμανίας.

Η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως περισσότερα εμβόλια προκειμένου να επισπεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης των Ευρωπαίων, με εμβόλια όπως αυτά της AstraZeneca και της Pfizer να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση των ποσοτήτων τις οποίες είχαν υποσχεθεί για τους πρώτους μήνες του έτους.

Στη δημοσιότητα έδωσε η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών (Κομισιόν- ΑstraZeneca) στις 27 Αυγούστου 2020 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ανακοίνωσή της, η Κομισίον «χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά με τη συμμετοχή της στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια.

Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των ευρωπαίων πολιτών και να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», προσθέτει η ανακοίνωση.

Η Επιτροπή ελπίζει να είναι σε θέση να δημοσιεύσει όλες τις συμβάσεις στο πλαίσιο των προκαταβολικών συμφωνιών αγοράς στο εγγύς μέλλον. Η σύμβαση που δημοσιεύτηκε σήμερα περιέχει αναδιατυπωμένα μέρη που αφορούν εμπιστευτικές πληροφορίες, όπως λεπτομέρειες τιμολογίων.

Αυτό είναι το συμβόλαιο:

Συμβόλαιο ΕΕ - AstraZeneca

ΔΗΜΟΦΙΛΗ