ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά Μπολσονάρου - Στους 223.000 οι νεκροί από την πανδημία

Βραζιλία: Διαδηλώσεις κατά Μπολσονάρου - Στους 223.000 οι νεκροί από την πανδημία
AP Photo

Εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν εκ νέου την Κυριακή σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Βραζιλίας ζητώντας την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Ζαϊχ Μπολσονάρου, τον οποίο επικρίνουν για τη διαχείριση της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 223.0000 ανθρώπους στη χώρα.

Περίπου 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Eixo Monumental, στο κέντρο της Μπραζίλια, κρατώντας πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Μπολονάρου, Έξω», την ώρα που μια αυτοκινητοπομπή από δεκάδες οχήματα στήριζε την πορεία κορνάροντας.

«Λόγω της κακή διαχείρισης, βρισκόμαστε με περισσότερους από 220.000 νεκρούς, αρκετά με τον Μπολσονάρου, καθαίρεση τώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρουτ Βενσερέμος.

Το σύστημα υγεία στο Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, κατέρρευσε πριν από δύο εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Η έλλειψη οξυγόνου στα νοσοκομεία οδήγησε στη μεταφορά περισσότερων από 350 ασθενών σε άλλες πολιτείες.

Οδική διαμαρτυρία με σύνθημα «Έξω ο Μπολσονάρου».AP Photo/Bruna Prado

Ορισμένοι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως η κρίση οξύνθηκε εν μέρει λόγω του νέου στελέχους του ιού, που εντοπίστηκε στην Αμαζονία, ωστόσο πολλοί Βραζιλιάνοι θεωρούν την κυβέρνηση υπεύθυνη για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου επικρίνεται για λάθη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, που ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες με μόλις 12,8 εκατομμύρια δόσεις δύο εμβολίων (του κινέζικου CoronaVac και του βρετανικού τηςAstraZeneca), σε μια χώρα 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν ακόμη 27.756 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 559 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 224.504 νεκρούς επί συνόλου 9.204.731 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη της χώρας, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο και θεωρητικά τελεί σε κατάσταση συναγερμού, αλλά το Σαββατοκύριακο μεγάλα πλήθη πήγαν στις παραλίες αψηφώντας τα περιοριστικά μέτρα.

Τον Ιανουάριο, η πολιτεία κατέγραψε 6.237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 310.727 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, με τον απολογισμό μόνο σε αυτή να φθάνει τους 53.034 θανάτους επί συνόλου 1,77 εκατ. κρουσμάτων μέχρι εδώ.

Στην πολιτεία Αμαζόνας, όπου τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, με ελλείψεις ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία, ειδικά στην πρωτεύουσά της, τη Μανάους. Οι πολιτειακές αρχές έχουν επιβάλει απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας μεταξύ άλλων μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ