ΚΟΣΜΟΣ

BioNTech και Pfizer πατούν γκάζι: 75 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε.

BioNTech και Pfizer πατούν γκάζι: 75 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου στην Ε.Ε.
Arne Dedert/dpa via AP

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση του εμβολίου κατά της Covid-19 που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Pfizer, υποσχόμενη μέχρι και 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Οι δύο εταίροι υπολογίζουν «να αυξήσουν τις παραδόσεις από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου» και να χορηγήσουν «την ποσότητα των δόσεων για την οποία έχουμε δεσμευθεί κατά το πρώτο τρίμηνο», καθώς και «μέχρι 75 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τρίμηνο» στο πλαίσιο των υπαρχόντων συμβολαίων, εξήγησε ο Ζιρκ Πέτινγκ, οικονομικός διευθυντής BioNTechσε δήλωσή του που διαβιβάσθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο AFP.

Η ανακοίνωση γίνεται την ημέρα της σύσκεψης κορυφής ανάμεσα στην γερμανική ηγεσία και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την ενίσχυση της εκστρατείας εμβολιασμού που παραπαίει τόσο στην Γερμανία , όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά την επιβράδυνση των παραδόσεων εμβολίων εξαιτίας των μεταβολών στην αλυσίδα παραγωγής στο εργοστάσιο στην Πουρς του Βελγίου, «επιστρέψαμε στο αρχικό πλάνο παραδόσεων», δηλώνει οι οικονομικός διευθυντής της BioNTech.

CEO Pfizer Hellas: Αποκαθίσταται ο ρυθμός παράδοσης εμβολίων - Θα φτάσουν παντού

Μιλώντας εξάλλου στο CNN Greece o CEO της Pfizer Hellas, Ζαχαρίας Ραγκούσης, διαβεβαίωσε ότι αποκαθίσταται ο ο ρυθμός παράδοσης των εμβολίων.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε:

«Η Pfizer έχει πραγματοποιήσει συγκεκριμένες τροποποιήσεις στις διαδικασίες παραγωγής της μονάδας της στο Puurs του Βελγίου, οι οποίες θα διευκολύνουν την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας στην Ευρώπη και θα προσφέρει σημαντικά περισσότερες δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Με την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής εργασίας αναβάθμισης, η Pfizer και η BioNTech, πλέον παραδίδουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τον αρχικό πρόγραμμα παραδόσεων. Παράλληλα, θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη του στόχου των παραδόσεων αυξημένων δόσεων, από την εβδομάδα της 15ης Φεβρουαρίου, διασφαλίζοντας ότι θα παρέχουν το σύνολο της ποσότητας δόσεων του εμβολίου, για την οποία έχουν δεσμευτεί, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και σημαντικά περισσότερες το δεύτερο τρίμηνο.

Η Pfizer και η BioNTech εργάζονται αδιάκοπα για να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των εκστρατειών εμβολιασμού παγκοσμίως όχι μόνο επεκτείνοντας τις δικές τους παραγωγικές ικανότητες αλλά και προσθέτοντας επιπλέον προμηθευτές καθώς και αναπτύσσοντας συμβάσεις με μονάδες παραγωγής για να αυξήσουν τη συνολική παραγωγική τους ικανότητα».

Αναλυτικά:

Ο CEO Pfizer Hellas στο CNN Greece: Αποκαθίσταται ο ρυθμός παράδοσης εμβολίων - Θα φτάσουν παντού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραγγείλει 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με την ονομασία «Comirnaty».

Η ανακοίνωση της προσωρινής επιβράδυνσης των παραδόσεων στα μέσα του Ιανουαρίου προκάλεσε την οργή πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πριν ακόμη την σύγκρουση με την εταιρεία AstraZeneca που ακολούθησε για την μείωση της τροφοδοσίας σε εμβόλια.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι οι παραδόσεις του εμβολίου της αγγλοσουηδικής εταιρείας, η οποία θα τροφοδοτήσει τελικά την Ευρωπαϊκή Ένωση με 40 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις, θα αρχίσουν κατά την δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παραδέχθηκε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος θα παραμείνει δύσκολη περίοδος σε ό,τι αφορά την προμήθεια σε εμβόλια και αναγνώρισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπολείπεται του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την εκστρατεία εμβολιασμού.

Οι Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν στις 11 Ιανουαρίου ότι είναι σε θέση να παραγάγουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους χάρις, κυρίως, στο νέο εργοστάσιο στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα.

Ο νέος στόχος παραγωγής λαμβάνει υπ΄όψιν ότι από κάθε φιαλίδιο εξάγονται έξι και όχι πέντε δόσεις του εμβολίου, καθώς και ένα πυκνότερο δίκτυο μονάδων παραγωγής, στο οποίο στο εξής θα περιλαμβάνονται και τρίτες εταιρείες, όπως η Sanofi, η οποία θα παράγει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer στο εργοστάσιό της στην Φρανκφούρτη.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντής της BioNTech, «διεξάγονται συνομιλίες και με άλλους εταίρους για νέες συμφωνίες» παραγωγής του εμβολίου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ