ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία - Ναβάλνι: Γαλλία εγκαλεί Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2

Ρωσία - Ναβάλνι: Γαλλία εγκαλεί Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2
Stefan Sauer/dpa via AP

Με φόντο τη σκληρή καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων υπέρ της απελευθέρωσής του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η Γαλλία καλεί τη Γερμανία να εγκαταλείψει το σχέδιο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, επανέφερε το ζήτημα την επομένη της σύλληψης χιλιάδων διαδηλωτών κατά τις μαζικές συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα την Κυριακή στη ρωσική επικράτεια.

Μιλώντας στο δίκτυο France Inter, ο Κλεμάν Μπον υπενθύμισε ότι το Παρίσι διατηρούσε εξ αρχής αμφιβολίες για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου στην παρούσα συγκυρία.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πολωνία, διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του Nord Stream 2 -ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία παράλληλα με τον Nord Stream 1- θεωρώντας ότι θα αυξήσει την εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη Μόσχα.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίσει την καταστολή κατά της ρωσικής αντιπολίτευσης.

«Κυρώσεις έχουμε ήδη επιβάλει, μπορούμε να επιβάλουμε επιπλέον, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι, δεν αρκεί» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων «δείχνοντας» τον Nord Stream 2.

«Πιστεύω ότι η επιλογή του Nord Stream είναι μία πιθανή επιλογή» είπε τονίζοντας, ωστόσο, ότι «αποτελεί γερμανική απόφαση διότι πρόκειται για έναν αγωγό φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία».

Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δεν είναι πρόθυμη να εγκαταλείψει το σχέδιο του Nord Stream 2, θέση την οποία και επανέλαβε στις 21 Ιανουαρίου.

Στις αρχές του Δεκεμβρίου, οι εργασίες ύψους 9 δισ. ευρώ για τον αγωγό μήκους 1.200 χιλιομέτρων στον βυθό της θάλασσας επαναλήφθηκαν στα γερμανικά ύδατα, έπειτα από διακοπή σχεδόν ενός έτους εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι τέθηκε υπό κράτηση στη Μόσχα αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Γερμανία, όπου ανέρρωσε μετά τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ τον περασμένο Αύγουστο.

Ο σφοδρός πολέμιος του Κρεμλίνου είχε καταρρεύσει κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής του στη Μόσχα από το Τομσκ, τελευταίο σταθμό περιοδείας του στη Σιβηρία. Ο Αλεξέι Ναβάλνι κατηγορεί το Κρεμλίνο για τη δηλητηρίαση, γεγονός το οποίο η ρωσική ηγεσία σταθερά αρνείται.

CNNi: Στην παγίδα του Ναβάλνι έπεσε η FSB – Πράκτορας παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ