ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Εύσημα Μακρόν για την αποτελεσματικότητα της Σερβίας στον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Εύσημα Μακρόν για την αποτελεσματικότητα της Σερβίας στον εμβολιασμό
AP Photo/Michel Euler

Η πανδημία του κορωνοϊού, το ζήτημα του Κοσόβου, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Σέρβου ομολόγου του, Αλεξάντερ Βούτσιτς, στο Παρίσι. 

Ο Μακρόν απέδωσε τα εύσημα στον Βούτσιτς για τις προσπάθειες που καταβάλλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας και κυρίως για την αποτελεσματικότητα της Σερβίας στον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Υποσχέθηκε ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεχνούν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην μάχη που δίδουν κατά του κορωνοϊού.

Κυρίαρχο θέμα στην συνάντηση ήταν το ζήτημα του Κοσόβου. Ο Βούτσιτς δήλωσε την πρόθεση του να συμβάλει για την ανεύρεση λύσης και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, στο άμεσο μέλλον, που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.

Ο πρόεδρος Μακρόν από την πλευρά του δήλωσε ότι η χώρα του στο πλαίσιο της διαδικασίας των Βρυξελλών που βρίσκεται σε εξέλιξη θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την ανάληψη της προεδρίας στην ΕΕ από την Γαλλία, το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε επίσης στην συνάντηση και στις οικονομικές σχέσεις με δεδομένο ότι η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια έχει δυναμική οικονομική παρουσία στην Σερβία, κυρίως μετά την επίσκεψη Μακρόν στο Βελιγράδι το καλοκαίρι του 2019.

Γαλλική εταιρία απέκτησε τον έλεγχο του αεροδρομίου του Βελιγραδίου, ενώ εταιρίες από την Γαλλία ανέλαβαν πρόσφατα την κατασκευή του μετρό στο Βελιγράδι που θα αρχίσει το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ