ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετός συζητήσεων μεταξύ Μπάιντεν - Ρεπουμπλικανών για το πακέτο βοήθειας των 1,9 τρισεκ.

Πυρετός συζητήσεων μεταξύ Μπάιντεν - Ρεπουμπλικανών για το πακέτο βοήθειας των 1,9 τρισεκ.
AP Photo/Evan Vucci

Σε μπαράζ συζητήσεων βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν και το επιτελείο του για το πακέτο βοήθειας με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας με το αντίπαλο ρεπουμπλικανικό κόμμα προκειμένου να περάσει με διακομματική στήριξη.  

Μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση της COVID-19, αλλά οι γερουσιαστές δεν κατόρθωσαν να έρθουν σε συμφωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως δήλωσε η γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Σούζαν Κόλινς.

Η ίδια χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συνάντηση που έγινε στο Λευκό Οίκο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να ψηφίσει ένα άλλο πακέτο οικονομικής βοήθειας, έναντι του πακέτου του 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε χθες, Δευτέρα, στους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές ότι ελπίζει πως το πακέτο βοήθειας που προωθεί κατά των οικονομικών συνεπειών της COVID-19 θα μπορούσε να ψηφιστεί με διακομματική υποστήριξη στο Κογκρέσο, ενώ ο ίδιος «δεν θα συμβιβαστεί με ένα πακέτο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν «μία ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση» στο Λευκό Οίκο με τους γερουσιαστές και ο πρόεδρος του είπε ότι το μειωμένο πακέτο βοήθειας των 618 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προωθούν δεν καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες που υπάρχουν σε αρκετούς τομείς, όπως ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Κοινό πακέτο

Υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατάρτισαν χθες, Δευτέρα, ένα κοινό νομοθετικό μέτρο για τον προϋπολογισμό, οικονομικού ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, σε μία κίνηση με στόχο την παράκαμψη των Ρεπουμπλικάνων για το πακέτο βοήθειας κατά της Covid-19, πριν από τη συνάντηση που είχε ο Τζο Μπάιντεν με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ ανακοίνωσε το σχέδιο για την κατάθεση ενός νομοθετικού μέτρου για τον προϋπολογισμό του 2021 στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλώνοντας ότι αυτό θα επιτρέψει στο Κογκρέσο να επιταχύνει τις διαδικασίες για το πακέτο βοήθειας κατά του κορωνοϊού και στα δύο νομοθετικά σώματα.

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι απωθούν την πρόταση για τη χορήγηση πακέτου βοήθειας 1,9 τρισεκατομμυρίου δολαρίων που προωθεί ο πρόεδρος Μπάιντεν, το αναφερόμενο μέτρο θα επιτρέψει στους Δημοκρατικούς να παρακάμψουν το εμπόδιο των 60 θετικών ψήφων που απαιτούνται στην ολομέλεια της Γερουσίας, ώστε να ψηφίσουν το ίδιο μέτρο με απλή πλειοψηφία, κάνοντας χρήση της διαδικασίας που είναι γνωστή ως «συμφιλίωση» (reconciliation).

Πρώτη φορά

Πρόκειται για την πρώτη φορά, κατά την οποία, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο χρησιμοποιούν την αναφερόμενη παραπάνω τακτική κοινοβουλευτικού ελιγμού, ώστε να κάνουν επίδειξη πολιτικής δύναμης, από τότε που κέρδισαν οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία.

Η κατανομή των εδρών στη Γερουσία είναι ισάριθμη (50-50) με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις να έχει την πλειοψηφική ψήφο (+1) ώστε να διαμορφώνεται πλειοψηφία, στις περιπτώσεις ισοψηφίας.

Η δήλωση του Σούμερ έγινε πριν από τη συνάντηση του Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο με δέκα γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων που προτείνουν ένα περιορισμένο πακέτο οικονομικής βοήθειας 618 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ