ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX - Inspiration4: Σύντομα το πρώτο τουριστικό διαστημικό ταξίδι

SpaceX - Inspiration4: Σύντομα το πρώτο τουριστικό διαστημικό ταξίδι
NASA TV via AP

Νέα σελίδα στα διαστημικά ταξίδια θα γράψει εντός του 2021 η SpaceX του Ίλον Μασκ, με την κάψουλα Crew Dragon να μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, άλλα για πρώτη φορά αποκλειστικά και μόνο πολίτες, οι οποίοι και θα εκπαιδευτούν κατάλληλα για να γράψουν διαστημική Ιστορία ως πλήρωμα της αποστολής Insipation4.

Στο «τιμόνι» της αποστολής θα βρίσκεται ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου τη διαστημική πτήση και μέσω αυτής φιλοδοξεί να συμβάλλει στη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη του ερευνητικού έργου στον παιδιατρικό καρκίνο του κορυφαίου Νοσοκομείου St. Jude στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως μαρτυρά και το όνομά της,Inspiration4 (Έμπνευση4), η αποστολή θα έχει τετραμελές πλήρωμα και προγραμματίζεται για τα τέλη του 2021.

Πέραν του Τζάρεντ Άιζακμαν, στο Διάστημα θα ταξιδέψει μια γυναίκα επαγγελματίας υγείας στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου. Έχει ήδη επιλεγεί ως «πρέσβειρα» του νοσοκομείου St. Jude, χωρίς το όνομά της να έχει δοθεί επί του παρόντος στη δημοσιότητα.

Οποιοσδήποτε προβεί σε δωρεά προς το νοσοκομείο St. Jude εντός του Φεβρουαρίου θα μπαίνει αυτομάτως σε κλήρωση για την κάλυψη της τρίτης θέσης, ενώ η τέταρτη προορίζεται για τον νικητή διαγωνισμού που περιορίζεται στους εταιρικούς πελάτες της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου του Τζάρεντ Άιζακμαν, Shift4Shop.

Ο ίδιος ο Τζάρεντ Άιζακμαν έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε δωρεά ύψους 100 εκατ. δολαρίων στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο συνολικής προσπάθειας για τη συγκέντρωση 200 εκατ. δολαρίων για την ερευνητική δράση του St. Jude.

Ο επικεφαλής της SpaceX, Ιλον Μασκ, δεν θα βρίσκεται στην αποστολή Inspiration4. «Θα είμαι σε πτήση μια μέρα, αλλά όχι σε αυτή» ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Άιζακμαν υπογράμμισε ότι η επικείμενη αποστολή είναι «η πραγματοποίηση ενός ονείρου ζωής και ένα βήμα προς ένα μέλλον, στο οποίο ο καθένας μπορεί να βγει έξω και να εξερευνήσει τα αστέρια».

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα ήθελε η αποστολή να σηματοδοτήσει, επίσης, μία «ιστορική στιγμή για να εμπνεύσει την ανθρωπότητα, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση του παιδιατρικού καρκίνου».

Ο Άιζακμαν είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Shift4, νεοφυούς εταιρείας επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών που επεξεργάστηκε πάνω από 200 δισ. δολάρια σε πληρωμές το 2019 σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και τυχερά παιχνίδια.

Ακόμη δεν είναι γνωστό πόσο διάστημα θα κρατήσει το ιστορικό αυτό διαστημικό ταξίδι ή πού θα βρίσκεται η κάψουλα σε τροχιά.

«Όπου θέλετε να πάτε, θα σας μεταφέρουμε εκεί» έχει βεβαιώσει ο Ίλον Μασκ τον Άιζακμαν.

Η SpaceX έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι θα είναι διαθέσιμη για την πώληση εισιτηρίων σε πολίτες και τουρίστες για θέσεις στην κάψουλα Crew Dragon, η οποία τέθηκε σε λειτουργία πέρυσι και προορίζεται κυρίως να μεταφέρει αστροναύτες της NASA από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στις εγκαταστάσεις της, η SpaceX θα εκπαιδεύσει προσεχώς τον Τζάρεντ Άιζακμαν, ο οποίος διαθέτει ήδη εμπειρία στο χειρισμό ορισμένων αεροσκαφών, καθώς και τα υπόλοιπα τρία μέλη του πληρώματος που θα συμμετέχουν στην αποστολή.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει μέρος του προγράμματος που ακολουθούν οι επαγγελματίες αστροναύτες, όπως ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, εκπαίδευση σε περιβάλλον μικροβαρύτητας και πρακτικά θέματα που αφορούν στη χρήση της διαστημικής στολής.

CNNi: SpaceX announces first-ever all-civilian space flight crew

ΔΗΜΟΦΙΛΗ