ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού

Κορωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Υπεραμύνεται της ευρωπαϊκής στρατηγικής εμβολιασμού
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Θέτοντας εμμέσως στο στόχαστρο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο και ξεκίνησε νωρίτερα την εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκρουσε επικρίσεις για καθυστερήσεις εκ μέρους της ΕΕ, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού «ήταν η σωστή».

«Ορισμένες χώρες ξεκίνησαν να εμβολιάζουν λίγο πριν την Ευρώπη, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά προσέφυγαν σε κατεπείγουσες διαδικασίες έγκρισης, μέσα σε 24 ώρες. Η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη (της ΕΕ) είχαν συμφωνήσει να μην κάνουν συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, οι οποίες συνδέονται με την έγκριση ενός εμβολίου» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η Ευρώπη ξεκίνησε αργότερα, όμως αυτή ήταν η σωστή απόφαση» προσέθεσε.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, έχει τηρήσει την ίδια γραμμή, λέγοντας ότι οι Βρετανοί «ρίσκαραν» με τη στρατηγική εμβολιασμού που ακολούθησαν.

«Δεν πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας θα δέχονταν να το διακινδυνεύσουμε, ερχόμενοι σε αντίθεση με την άποψη των επιστημόνων μας, για αυτήν την εκστρατεία εμβολιασμού» είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι το Λονδίνο «δεν ανέλαβε κανένα ρίσκο» με τα εμβόλια, καθησυχάζοντας τους πολίτες όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.

Αναφερόμενη στα εμβόλια της AstraZeneca, η Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Ευρώπη «τα θέλει». Εξήγησε, όμως, ότι ταυτόχρονα επιδιώκει να υπάρξει διαφάνεια. «Η φαρμακευτική εταιρεία μας ενημέρωσε για την καθυστέρηση [παράδοσης] την τελευταία στιγμή και χωρίς να προβάλει πειστικούς λόγους. Θέλουμε να γνωρίζουμε τι παράγεται στα ευρωπαϊκά εργοστάσια, τι εξάγεται, πού εξάγεται και τι αποθηκεύεται. Είναι καλύτερη η διαφάνεια από τις φήμες» υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ