ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η ΕΕ αυστηροποιεί εκ νέου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς

Κορωνοϊός: Η ΕΕ αυστηροποιεί εκ νέου τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francois Mori

Μετά τη συμφωνία για αυστηρότερες ταξιδιωτικές οδηγίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη ετοιμάζονται για πιο σκληρούς περιορισμούς για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη από τρίτες χώρες.

Η ΕΕ την προηγούμενη χρονιά περιόρισε τα ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά συνέταξε έναν κατάλογο χωρών που εξαιρούνται από περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια. Αυτή η λίστα καλύπτει επί του παρόντος μόνο επτά χώρες: Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Κίνα.

Με την επιδίωξη αυστηρότερων ταξιδιωτικών περιορισμών, δεδομένης της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και της κυκλοφορίας νέων μεταλλάξεων, πιο μολυσματικών στελεχών του ιού, οι πρεσβευτές της ΕΕ τη Δευτέρα συμφώνησαν να ενισχύσουν τους κανόνες. Η επίσημη απόφαση ωστόσο αναμένεται σήμερα, Τρίτη.

Την τελευταία βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να εξαιρεθούν μόνο οι χώρες οι οποίες κατέγραψαν μέσα σε 14 ημέρες νέα κρούσματα κάτω των 25 ανα 100.000 πληθυσμού, ρυθμό τεστ κορωνοϊού τουλάχιστον 300 ανα 100.000 πληθυσμού την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς, και θετικότητα μικρότερη του 4%.

Δήλωσαν δε πως η ανησυχητική παρουσία των νέων παραλλαγών του ιού θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψιν. Επιπροσθέτως, τα ταξίδια μέσα στην ΕΕ θα επιτρέπονται μόνο με αρνητικά PCR τεστ 72 ωρών πριν την αναχώρηση του επιβάτη. Σε μεταφορείς και διασυνοριακούς εργαζομένους θα πρέπει να ζητείται rapid test κατά την άφιξή τους.

Ωστόσο, οι χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ πρόκειται να προχωρήσουν σε περαιτέρω περιορισμούς, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του κειμένου που επικαλείται το POLITICO.

Στα σχέδια τους είναι επίσης οι χώρες της ΕΕ να περιορίσουν προσωρινά τον αριθμό των κατηγοριών των πολιτών που ανήκουν στα «ουσιώδη επαγγέλματα» όπως μεταφορείς, ταξιδιώτες από transit πτήσεις, ναυτικοί και υγειονομικό προσωπικό, αν και «τα ταξίδια για σημαντικούς λόγους θα εξακολουθούν να επιτρέπονται».

Συγκεκριμένα αναμένεται να τεθεί υποχρεωτικό αρνητικό rapid test από το προσωπικό μεταφορών που προέρχεται από χώρες «όπου εντοπίζεται υψηλή συχνότητα παραλλαγών του κορωνοϊού» πριν από την αναχώρηση.

Η επικαιροποίηση έρχεται αφού το Συμβούλιο συμφώνησε να αυξήσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός της ΕΕ. Μια νέα κατηγορία «σκούρο κόκκινο» θα προστεθεί σε έναν χρωματικό χάρτη επικινδυνότητας για την υγεία σε ολόκληρο το μπλοκ, εν μέσω ανησυχιών ότι η κατηγορία «κόκκινου» υψηλού κινδύνου που καλύπτει επί του παρόντος το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κρύβει σημαντικές διαφορές.

Οι ταξιδιώτες από περιοχές με σκούρο κόκκινο χρώμα ή περιοχές με τις ανησυχητικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από το ταξίδι τους και σε καραντίνα κατά την άφιξη. Ωστόσο, τα τεστ πριν από το ταξίδι θα μπορούσαν επίσης να ζητηθούν από ταξιδιώτες από πορτοκαλί, κόκκινες ή γκρίζες ζώνες, συμφώνησε η Κομισιόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ