ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
AP Photo/Michael Probst

Απέτυχε η διερευνητική εντολή του προέδρου της ιταλικής Βουλής Ρομπέρτο Φίκο και πλέον ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα φαίνεται πως στρέφεται στον τέως πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε αύριο, Τετάρτη, στο προεδρικό μέγαρο τον Μάριο Ντράγκι.

«Απευθύνω έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να στηρίξουν μια κυβέρνηση υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μην ταυτίζεται με καμία πολιτική δύναμη. Θα αναθέσω εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία να μπορέσει να ανταποκριθεί στις άμεσες ανάγκες της χώρας», τόνισε ο Ιταλός πρόεδρος μετά την αποτυχία της διερευνητικής εντολής του Φίκο.

Ο Ματαρέλα πρόσθεσε ότι με την πανδημία κορωνοϊού, είναι επικίνδυνο να προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές, λόγω και του συνωστισμού που μπορεί να προκληθεί στις προεκλογικές ομιλίες και συναντήσεις.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση η οποία να είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε από την πανδημία και να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το συνολικό σχέδιο για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε τεχνοκράτη, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο τέως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι -κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί και επισήμως αύριο, Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ