ΚΟΣΜΟΣ

Sputnik V: Θα διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές

Sputnik V: Θα διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές
AP Photo/Eraldo Peres

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19 θα μπορεί να διανεμηθεί στη Γαλλία εφόσον «ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές» και στις ευρωπαϊκές «απαιτήσεις», δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Αν το Sputnik εγκριθεί, ομολογοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη Γαλλία από την Ανώτατη Αρχή Υγείας, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να διανεμηθεί, εφόσον ανταποκρίνεται στις επιστημονικές προδιαγραφές και στις απαιτήσεις που επιβάλλονται στην Ευρώπη», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1.

«Τα εμβόλια δεν έχουν εθνικότητα. Το σημαντικό είναι να έχουμε ένα φάρμακο που να λειτουργεί», υπογράμμισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Χθες, Τρίτη, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως είναι ανοικτή, υπό προϋποθέσεις, στην ιδέα να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη το ρωσικό εμβόλιο κατά της Covid μετά την ανακοίνωση θετικών επιστημονικών αποτελεσμάτων για την αποτελεσματικότητά του, ώστε να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού.

Το εμβόλιο Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% κατά των συμπτωμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν χθες, Τρίτη, από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet και επικυρώθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ