ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η παραγωγή του εμβολίου της Moderna σε γαλλικό έδαφος θα ξεκινήσει τον Μάρτιο

Κορωνοϊός: Η παραγωγή του εμβολίου της Moderna σε γαλλικό έδαφος θα ξεκινήσει τον Μάρτιο
AP Photo

Μια υπεργολαβική εταιρία θα αρχίσει να παράγει στη Γαλλία «στη διάρκεια του Μαρτίου» το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρίας Moderna κατά της Covid-19, και μια άλλη θα ξεκινήσει «στη διάρκεια του Απριλίου» την παραγωγή εκείνου των Pfizer/BioNTech, ανακοίνωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL η αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ.

Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως η παραγωγή εμβολίων σε γαλλικό έδαφος θα ξεκινήσει «από τα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου», έπειτα από συνάντηση με μεγάλες γαλλικές και ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες.

Ο Μακρόν είπε πως τέσσερις εγκαταστάσεις παραγωγής θα συμμετάσχουν στη δημιουργία εμβολίων που έχουν επεξεργαστεί άλλες φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων τρεις γαλλικές υπεργολαβικές.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η γαλλική υπεργολαβική Delpharm ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να παραγάγει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στο εργοστάσιό της στο Σεν-Ρεμί-σιρ-Αβρ (βορειοδυτική Γαλλία), η σουηδική φαρμακοβιομηχανία Recipharm το εμβόλιο της Moderna στο Μον (δυτικά) και η γαλλική Fareva το εμβόλιο της CureVac στις εγκαταστάσεις της στο Πο (νοτιοδυτικά) και στη Βαλ-ντε-Ρέιγ, για το γέμισμα και τη συσκευασία.

«Η πρώτη εγκατάσταση παραγωγής που θα ξεκινήσει, θα είναι στη διάρκεια του Μαρτίου για το εμβόλιο της Moderna», διευκρίνισε σήμερα το πρωί η αναπληρώτρια υπουργός, Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ.

«Θα έχουμε μια εγκατάσταση παραγωγής που θα ξεκινήσει ακολούθως στη διάρκεια του Απριλίου, θα είναι για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Και τον Μάιο, αναμένεται να είναι για το εμβόλιο της CureVac, εκεί περιμένουμε την έγκριση για την άδεια κυκλοφορίας, άρα θέτω έναν όρο», πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα υπουργός είπε πως η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi -που μετέθεσε για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 την παρουσίαση του δικού της εμβολίου- «θα παράγει από την πλευρά της και αυτή».

«Εργαστήκαμε μαζί τους ώστε να παράγουν στο γερμανικό εργοστάσιό τους το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, αυτό θα συμβάλει να αυξήσουμε τις αλυσίδες παραγωγής. Αν το εμβόλιό τους έχει θετικά αποτελέσματα, τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν επίσης την παραγωγή τους», είπε η Ανιές-Πανιέρ-Ρουνασέρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ