ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Το 2022 η ανοσία με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών - Στα 90 δισ. το κόστος της πανδημίας

Κορωνοϊός: Το 2022 η ανοσία με τον τρέχοντα ρυθμό εμβολιασμών - Στα 90 δισ. το κόστος της πανδημίας
AP Pho to/Nasser Nasser

Με την πανδημία να επιμένει και τις την προμήθεια εμβολίων να παραμένει ανεπαρκής, η ΕΕ αναζητεί νέες λύσεις για να καλύψει το κενό στον εμβολιασμό που έχει δημιουργηθεί.

Ενδεικτικές του προβλήματος με το οποίο είναι αντιμέτωπη η ΕΕ είναι δύο σημερινές ειδήσεις:

-Στη Γερμανία ο διακεκριμένος λοιμωξιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν προειδοποίησε για άλλη μια φορά να μη χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα πολύ νωρίς. Υπονόησε μάλιστα ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν μπορούμε να αναμένουμε πλήρη προστασία των πολιτών μέσω του εμβολιασμού μέχρι το (καθολικό) Πάσχα (4 Aπριλίου).»

-Η δεύτερη είδηση είναι ότι σύμφωνα με μελέτη το ασφαλιστικού ομίλου Allianz και της εταιρείας ασφάλισης πιστώσεων Euler Hermes, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει πιθανό πλήγμα 90 δισ. ευρώ από την πανδημία. Η ίδια μελέτη υποστηρίζει ότι για να επιτύχει τον στόχο για ανοσία του 70% των ενηλίκων ως το καλοκαίρι, η ΕΕ θα χρειαστεί να αυξήσει στο εξαπλάσιο τον ρυθμό των εμβολιασμών για τον κορνωνοϊό. Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ανοσία της αγέλης δεν θα έχει επιτευχθεί πριν από το 2022. Στην έρευνα υπογραμμίζεται ότι:

«Ένα ευρώ που δαπανάται για την επίσπευση των εμβολιασμών (μέσω υποδομών και αυξημένης παραγωγής εμβολίων) θα μπορούσε να αποτρέψει απώλειες τετραπλάσιων ευρώ.»

Το Sputnik

Για να καλύψει το κενό στους εμβολιασμούς η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα ρώσικα και κινέζικα εμβόλια, μετά τη διαπίστωση ότι το Sputnik - V έχει 91,3% αποτελεσματικότητα Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Γερμανία να συνδράμει στην παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V πριν λάβει την άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε ότι η ρωσική πλευρά αποτάθηκε στην γερμανική κυβέρνηση με την παράκληση να αξιολογήσει αν υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες στην Γερμανία παραγωγικές δυνατότητες για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου.

Το Sputnik-V θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των περίπου 10 δολαρίων (8,3 ευρώ), δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF Κιρίλ Ντμίτριεφ.

Κινητοποίηση παραγωγικών μονάδων

Ακόμα πιο σημαντικά είναι όσα γράφουν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των κυβερνήσεων και τους αρχηγούς όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η επιστολή αποκαλύφθηκε από τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ). Η φον ντερ Λάιε και ο Κόστα γράφουν μεταξύ άλλων:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναβάθμιση ή την μετατροπή υφιστάμενων εγκαταστάσεων ή την κατασκευή νέων, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια. Επιπλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνεργασία των εταιρειών.»

Η επιστολή κατονομάζει τις εταιρείες Sanofi και Novartis ως παράδειγμα: «Οι δύο εταιρείες βοηθούν την Biontech στην παραγωγή εμβολίων».

Ταυτόχρονα, η φον ντερ Λάιεν και ο Κόστα τάσσονται με την επιστολή τους υπέρ ενός νέου προγράμματος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής που θα θωρακίζει καλύτερα την ΕΕ από βιολογικούς κινδύνους. Αυτό το πρόγραμμα αντιμετώπισης βιολογικών κινδύνων θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο και για την καταπολέμηση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού.

Η ανοσία και η μετάδοση

Εντωμεταξύ, έρευνα του ινστιτούτου Maccabi στο Ισραήλ δείχνει ότι το εμβόλιο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από covid-19, Σύμφωνα με την έρευνα, η πρώτη δόση του εμβολίου μειώνει κατά 51% τις μολύνσεις από covid-19, 13 με 14 ημέρες μετά τη χορήγησή της.

«Δύο εβδομάδες μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης, παρατηρήσαμε μια σημαντική, αλλά ανεπαρκή μείωση των μολύνσεων», εξήγησε ο Γκάμπριελ Τσόντικ, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα. «Δεν αμφισβητούμε το εμβόλιο, όμως υπογραμμίζουμε τη σημασία της δεύτερης δόσης», πρόσθεσε.

Αν και κάποιες χώρες αποφάσισαν να χορηγήσουν την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ευάλωτων ατόμων προτού ξεκινήσουν τη χορήγηση της δεύτερης, το Ισραήλ, που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια εμβολίων, προτίμησε να χορηγήσει τη δεύτερη δόση τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη, όπως συνιστά η Pfizer. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αποτελεσματικότητα 92% μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής απάντηση για το αν αυτός που κάνει το εμβόλιο μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ