«Εντελώς ψευδής» ο ισχυρισμός ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από το πραξικόπημα στην Τουρκία
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απέρριψε την Πέμπτη (4/2) «τους ισχυρισμούς τούρκων αξιωματούχων» ότι η Ουάσινγκτον βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τους «εντελώς ψευδείς».
Σε λακωνική ανακοίνωσή του που δημοσιοποιήθηκε μετά τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στην εφημερίδα Χουριέτ κατά την οποία η Ουάσινγκτον «διηύθυνε» τους πραξικοπηματίες, ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, χαρακτήρισε «ανυπόστατους και ανεύθυνους» τους «ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα αιματηρά γεγονότα του Ιουλίου του 2016.
Ο Πράις έκρινε ότι τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν συνάδουν με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».
Η Ουάσινγκτον έχει διαψεύσει επανειλημμένα πως ήταν αναμεμιγμένη στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Παράλληλα, έχει απορρίψει τουρκικά αιτήματα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, φερόμενου ως «εγκεφάλου» του πραξικοπήματος, που ζει στην Πενσιλβάνια, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν της προσκομίζει αξιόπιστα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση.
Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι βρίσκονται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, την ευθύνη για το οποίο η Άγκυρα έχει επιρρίψει στον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διηύθυναν την απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν την υλοποίησε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη ήταν ενθουσιώδης σε σχέση με το πραξικόπημα». Ο Tούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία άποψη που εκφράζει από τότε που έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος.
«Είναι ολοφάνερο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από την 15η Ιουλίου. Το FETO (το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν) το υλοποίησε υπό τις διαταγές τους», είπε.
Από την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, η Τουρκία έχει φυλακίσει 292.000 ανθρώπους θεωρώντας τους ύποπτους για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν και έχει θέσει σε διαθεσιμότητα ή απολύσει 150.000 δημόσιους υπαλλήλους. Εκατοντάδες δημοσιογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει και δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης βρίσκονται στις φυλακές.
Η καταστολή από τις τουρκικές αρχές των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας των τελευταίων εβδομάδων για τον πρωτοφανή διορισμό ανθρώπου του Ταγίπ Ερντογάν στην θέση του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου ανησύχησε τόσο την Ουάσινγκτον, όσο και τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς και η ομοφοβική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων.