ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος κορυφής στη Βιέννη για πολιτική λύση στο συριακό με συμμετοχή Ιράν

Σύνοδος κορυφής στη Βιέννη για πολιτική λύση στο συριακό με συμμετοχή Ιράν
Hasan Tosun/Anadolu Agency/Getty Images

Στη σημερινή διεθνή σύνοδο της Βιέννης για το συριακό με τη συμμετοχή για πρώτη φορά του Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας διπλωματίας, με την ελπίδα της σύγκλησης ώστε να εξευρεθεί μια πολιτική λύση στην πολυετή σύγκρουση.

Το απόγευμα της Πέμπτης στην αυστριακή πρωτεύουσα δεξήχθη προπαρασκευαστική συνάντηση του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζαρίφ σε διμερές επίπεδο ενώ προγραμματισμένη ήταν και συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς των Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα, σύνοδο θα παρακαθίσουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου, του Λίβανου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με εκείνους των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Η προσοχή Κέρι στη στάση Ρωσίας - Ιράν

"Κλειδί" των συνομιλιών είναι η στάση της Ρωσίας και του Ιράν που έχουν στηρίξει τον Μπασάρ Αλ Άσαντ σε όλη τη διάρκεια της κρίσης, στάση στην οποία αντιτίθενται οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Σάνον δήλωσε πως ο Τζον Κέρι σκοπεύει να διαπιστώσει τις διαθέσεις των δυο χωρών και ως προς την πρόθεσή τους να πολεμήσουν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος.

Ο Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους για τον τερματισμό της "κόλασης" όπως είπε του εμφυλίου της Συρίας την ώρα που διευρύνουν την υποστήριξή τους στους μετριοπαθείς αντάρτες της χώρας.

Νωρίτερα, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής του State Department είχε αναφέρει συγκεκριμένα: "Στο τέλος τέλος τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι ευεργετικότερο στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους από την πολιτική μετάβαση που αποκλείει τον Άσαντ ώστε να ενώσουμε περισσότερο τη χώρα κατά του εξτρεμισμού".

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι η Αμερική με τη Ρωσία μοιράζονται "κοινό έδαφος" στην επιχειρηματολογία περί αναγκαιότητας μιας "ενωμένης, κοσμικής Συρίας".

Σαουδάραβας ΥΠΕΞ: Πρέπει να φύγει ο Άσαντ

Από τη μεριά της, η Σαουδική Αραβία ξεκαθάρισε ότι το Ιράν θα πρέπει να αποδεχθεί την... αποκαθήλωση του Μπασάρ Αλ Άσαντ στο πλαίσιο εξεύρεσης στη Συρία.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αντέλ αλ - Τζουμπέιρ στο BBC δεν υπάρχει "καμία αμφιβολία" για το ότι ο Άσαντ "πρέπει να φύγει". "Θα φύγει είτε μέσω πολιτικής διαδικασίας είτε με τη βία", πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, το Ιράν -του οποίου η πρόσκληση στις συζητήσεις αποτελεί σαφές επιστέγασμα της διετούς διπλωματικής ζύμωσης και προσέγγισης με τις ΗΠΑ που κορυφώθηκε με την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά το καλοκαίρι- αν και δεν έχει ανοιχτά επιμείνει στην κατ' ανάγκη μόνιμης διατήρησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ στην εξουσία, εκτιμά ότι θα πρέπει να συνεχίσει ως πρόεδρος στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην προσπάθεια διατήρησης της εθνικής ενότητας.

Η Τεχεράνη εκτιμάται ότι έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενισχύοντας την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρέχοντας στρατιωτικούς συμβούλους και επιδοτώντας όπλα. Ωστόσο, η πολιτική αντιπολίτευση της Συρίας έχει προειδοποιήσει ότι η εμπλοκή του Ιράν το μόνο που θα κάνει είναι να περιπλέξει τις αυριανές συζητήσεις στη Βιέννη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στη σύνοδο δεν έχουν προσκληθεί ούτε η πολιτική αντιπολίτευση της χώρας, ούτε οι εκπρόσωποι της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Διπλωμάτης της Δύσης αναφερόμενος στις αυριανές συνομιλίες, τις χαρακτήρισε "εμβρυακές" ενώ άλλος τόνισε ότι θα ήταν επιτυχία και μόνο η διατήρηση των αντιμαχόμενων πλευρών στο κοινό τραπέζι της διαβούλευσης επί μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ