ΚΟΣΜΟΣ

Ξαφνικός θάνατος: Πέθανε ο γιατρός που κούραρε τον Ναβάλνι μετά τη δηλητηρίασή του

Ξαφνικός θάνατος: Πέθανε ο γιατρός που κούραρε τον Ναβάλνι μετά τη δηλητηρίασή του
Babuskinsky District Court via AP

Ο κορυφαίος γιατρός στο ρωσικό νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί εσπευσμένα ο πολιτικός αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, μετά τη δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι, δεν ζει πια.

Την ανακοίνωση έκανε το ίδιο το νοσοκομείο Ομσκ λέγοντας ότι ο Σεργκέι Μαξιμίσιν, αναπληρωτής διευθυντής παθολόγος, πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 55 ετών.

Υπενθυμίζεται πως ο Ναβάλνι είχε αρχικά εισαχθεί με οξεία δηλητηρίαση στη μονάδα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Νο.1 στο Ομσκ στις 20 Αυγούστου όταν εκτέθηκε στον επικίνδυνο νευροτοξικό παράγοντα Novichok ενώ βρισκόταν σε πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα.

Το αεροπλάνο έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Ομσκ.

Ο Μαξιμίσιν δεν είχε κάνει προσωπικά καμία ενημέρωση τύπου κατά τη νοσηλεία του Ναβάλνι.

Ως αναπληρωτής επικεφαλής γιατρός αναισθησιολογίας και ανάνηψης, ήταν ένας από τους πιο έμπειρους γιατρούς του νοσοκομείου.

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι έχει δηλώσει ανοικτά ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται πίσω από την δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα τονίζοντας ότι δεν φοβάται.

giatros_navalny.jpg
O γιατρός Σεργκέι Μαξιμίσιν.

Μετά τη νοσηλεία του στη Ρωσία, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Βερολίνο τον Αύγουστο.

Εκεί νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Charite, προτού πάρει εξιτήριο τον Σεπτέμβριο.

«Ισχυρίζομαι ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από το έγκλημα και δεν έχω άλλες εκδοχές γι' αυτό που συνέβη», δήλωσε ο Ναβάλνι στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Υπουργός Υγείας της περιοχής του Ομσκ δήλωσε σε δήλωσή του ότι ο Μαξιμίσιν εργάστηκε στο νοσοκομείο για 28 χρόνια και έσωσε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

«Έφερε ανθρώπους πίσω στη ζωή. Θα μας λείψει ο Δρ Μαξιμίσιν πάρα πολύ. Έφυγε πολύ νωρίς και εξαιτίας αυτού, ο πόνος της απώλειας είναι ιδιαίτερα πικρός», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μουρακόβσκι.

Russian doctor who treated Navalny after poisoning has died, by Matthew Chance, Anna Chernova, Zahra Ullah and Ivana Kottasová, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ