ΚΟΣΜΟΣ

Φυλάκιση Ναβάλνι και καταστολή: Ανοιχτή ρήξη στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας

Φυλάκιση Ναβάλνι και καταστολή: Ανοιχτή ρήξη στις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας
AP Photo/Dmitri Lovetsky, File

Στο ναδίρ έχει οδηγήσει τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ενώπιον του Ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα, ενόσω βρίσκονται προ των πυλών νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις. «Μην υποκύπτε στον εκφοβισμό. Αντισταθείτε» είναι το μήνυμα που στέλνει την ίδια στιγμή από τη φυλακή ο Αλεξέι Ναβάλνι στους υποστηρικτές του.

«Είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ τεταμένες και η υπόθεση Ναβάλνι είναι ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους» δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου κατόπιν της κατ' ιδίαν συνάντησής του με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι μετέφερε τη βαθιά ανησυχία της ΕΕ και επανέλαβε την έκκληση για την αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, καθώς και το πάγιο αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας για τη δηλητηρίασή του με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία.

«Ενώ σέβεται πλήρως τη ρωσική κυριαρχία [...] η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί καίριας σημασίας για το κοινό μας μέλλον ζητήματα που αφορά στη Δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την κοινωνία των πολιτών και τις πολιτικές ελευθερίες» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει το BBC.

Από πλευράς του, ο Σεργκέι Λαβρόφ -χωρίς να αναφέρει το όνομα του αντιπολιτευομένου ηγέτη- υποστήριξε ότι προτίθεται «να συζητήσει οποιοδήποτε θέμα» με την ΕΕ σε πεδία κοινής συμφωνίας, αποδίδοντας παράλληλα στην Ένωση την ευθύνη για τις υφιστάμενες εντάσεις.

Την ίδια στιγμή προειδοποίησε για πρωτοφανείς συνέπειες εάν οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών επιδεινωθούν περαιτέρω. «Το κύριο πρόβλημά μας είναι η απουσία ομαλότητας στις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ [...] είναι μία νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί κανέναν» προσέθεσε.

Η επίσκεψη Μπορέλ στη Μόσχα ήλθε εν μέσω της κρίσης που έχει επιφέρει στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση η υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν χθες, Πέμπτη, διά στόματος του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην «άμεση και άνευ όρων» αποφυλάκιση του Αλεξέι Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας «πολιτικά υποκινούμενη» τη δίωξη εις βάρος του.

Η Ρωσία αποκρούει ως «ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις» τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για τις διώξεις σε βάρος του Ναβάλνι και τη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων υποστήριξης προς τον πολέμιο του Κρεμλίνου.

Μπροστά στην άρνηση της Μόσχας να διεξαγάγει έρευνα για τη δηλητήριαση του Αλεξέι Ναβάλνι, τον περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων, ενώ εγείρεται το το ενδεχόμενο και νέων κυρώσεων.

Η Ρωσία ουδέποτε παραδέχθηκε πως έγινε απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, ούτε και αναγνώρισε τα αποτελέσματα των αναλύσεων ευρωπαϊκών εργαστηρίων που ταυτοποίησαν το δηλητήριο (τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ), κάνοντας λόγο για υποκινούμενη από τη Δύση συνωμοσία.

Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος ηγέτης κατηγορεί από την πλευρά του τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έδωσε προσωπικά τη διαταγή να τον σκοτώσουν, και την FSB, τη ρωσική Υπηρεσία Ασφαλείας, ότι βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση.

Ναβάλνι: «Θα απελευθερώσουμε τη χώρα»

Με νέο του μήνυμα από τη φυλακή, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλεί τους υποστηρικτές του να αντισταθούν στον «εκφοβισμό» και επιμένει πως «θα απελευθερώσουν τη χώρα από τους ληστές και τους κατακτητές».

Χιλιάδες υποστηρικτές του Ναβάλνι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες· οι περισσότεροι τέθηκαν υπό κράτηση αφότου αψήφησαν τον κλοιό των δυνάμεων ασφαλείας και κατέκλυσαν την περασμένη Τρίτη τους δρόμους της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης απαιτώντας την αποφυλάκισή του.

Σε μήνυμά που αναρτήθηκε στο Instagram, ο Ναβάλνι αναφέρει πως ο ίδιος εξακολουθεί να νιώθει «ελεύθερος» γιατί πιστεύει «στο δίκαιο του σκοπού του», και περιγράφει τη μεταχείριση που δέχθηκε με την επιστροφή του στο ρωσικό έδαφος ως «προσωπική εκδίκηση του [Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ] Πούτιν εναντίον του [...] ή για το γεγονός ότι κατάφερε να επιβιώσει και τόλμησε να γυρίσει».

Ευχαριστεί τους υποστηρικτές του και τους καλεί «να μην υποκύψουν στον εκφοβισμό» του καθεστώτος Πούτιν.

«Μπορούν να κρατηθούν στην εξουσία βασιζόμενοι μόνο στο φόβο μας. Αντίθετα, εάν πολεμήσουμε το φόβο μας, μπορούμε να απελευθερώσουμε τη Μητέρα Πατρίδα από τη μικρή συμμορία ληστών και κατακτητών. Και θα το πράξουμε» διαμηνύει.

«Είναι καθήκον μας. Για εμάς τους ίδιους και τις επόμενες γενιές. Η αλήθεια είναι με το μέρος μας. Μείνετε ελεύθεροι» δηλώνει ο επικριτής του Κρεμλίνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ