ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Ο Λούλα ντα Σίλβα αναλαμβάνει υπουργική θέση στην κυβέρνηση της Ρουσέφ

Βραζιλία: Ο Λούλα ντα Σίλβα αναλαμβάνει υπουργική θέση στην κυβέρνηση της Ρουσέφ
REUTERS/ PAULO WHITAKER

Υπουργική θέση θα αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, σε μια περίοδο που οι δικαστικές αρχές ερευνούν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής κρατικής εταιρείας Petrobras

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος αποδέχτηκε σχετική πρόταση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, με την είσοδό του στην κυβέρνηση θα αποκτήσει μερική ασυλία, όπως αναφέρει η εφημερίδα O Globo.

Η εφημερίδα, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην προεδρία, ανέφερε ότι ο Λούλα έθεσε ως όρο για την υπουργοποίησή του την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ώστε "να επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη".

"Ο Λούλα είναι ο μοναδικός πολιτικός που θεωρείται ικανός να συγκολλήσει και πάλι τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης”, ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί και η θέση της διαδόχου του, η οποία απειλείται επίσης από τη δικαιοσύνη και ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κυβερνητική κρίση, με αφορμή την οικονομική ύφεση.

Σύμφωνα με την O Globo, ο Λούλα ενημέρωσε πολλούς στενούς συμβούλους του ότι θα δεχτεί μια θέση στην κυβέρνηση, ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τη Ρουσέφ αργότερα σήμερα στο προεδρικό μέγαρο.

Την Κυριακή, περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα με αίτημα την παραίτηση της Ρουσέφ.

Σε βάρος του Λούλα, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο να προφυλακιστεί, διεξάγεται ήδη έρευνα για τις κατηγορίες τις διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ως υπουργός είναι δυνατόν να διωχθεί ποινικά μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ