ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream 2: Αποσυνδέει (και) η Αυστρία το ρωσικό αγωγό από την υπόθεση Ναβάλνι

Nord Stream 2: Αποσυνδέει (και) η Αυστρία το ρωσικό αγωγό από την υπόθεση Ναβάλνι
Yves Herman, Pool via AP

Υπέρ της ολοκλήρωσης της κατασκευής του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, τάσσεται ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα «ευρωπαϊκό εγχείρημα προς συμφέρον πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Όποιος πιστεύει ότι ο νέος αγωγός θα ήταν μόνον προς το συμφέρον της Ρωσίας, πλανάται. Αντίθετα μάλιστα, η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από το έργο» σημειώνει, απορρίπτοντας ταυτόχρονα σύνδεση του αγωγού με πιθανές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της φυλάκισης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί την Κυριακή στη γερμανική εφημερδία Welt am Sonntag, ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστηρίζει και «χαιρετίζει» η στάση της Γερμανίδας ομολόγου του, Άνγκελα Μέρκελ, να εμμείνει στον Nord Stream 2.

Κατά την άποψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Nord Stream 2 είναι συνολικά «ένα πολύ θετικό εγχείρημα, ωστόσο, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της Ουκρανίας».

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει τονίσει ότι δεν θέλει καμία σύνδεση με τη διαμάχη για τον αγωγό φυσικού αερίου, και πως η στάση για τον Nord Stream 2 κατ' αρχήν δεν επηρεάζεται από «πιθανές συνέπειες που αφορούν πρόσωπα».

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Γερμανία ότι με τον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, φέρνει την Ευρώπη σε μία πολύ ισχυρή εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του αγωγού, κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι το μόνο που θέλουν είναι να πωλούν καλύτερα στην Ευρώπη το δικό τους υγρό αέριο.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom κατέχει την πλειοψηφία στο εγχείρημα, ενώ στους χρηματοοικονομικούς επενδυτές στο Nord Stream 2, εκτός από τον αυστριακό όμιλο OMV, περιλαμβάνεται επίσης η γαλλική εταιρεία ενέργειας Engie, στα κεφάλαια της οποίας το κράτος συμμετέχει σχεδόν κατά το ένα τέταρτο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ