ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Διορθώνουν λάθη» οι ΗΠΑ με την αλλαγή στάσης στον πόλεμο της Υεμένης

Ιράν: «Διορθώνουν λάθη» οι ΗΠΑ με την αλλαγή στάσης στον πόλεμο της Υεμένης
AP Photo/Hani Mohammed

Η αλλαγή πορείας πλεύσης από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν με τη διακοπή της υποστήριξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων επί του εδάφους της Υεμένης «μπορεί να διορθώσει λάθη του παρελθόντος», αλλά δεν συνιστά λύση στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα, δηλώνει το Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Μπάιντεν ανακοίνωσε τον τερματισμό κάθε αμερικανικής υποστήριξης -όπως οι πωλήσεις όπλων- προς τη Σαουδική Αραβία, η οποία πολεμά τους αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αντιστρέφοντας την πολιτική του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο τερματισμός της υποστήριξης στον σαουδαραβικό συνασπισμό και η μη πώληση όπλων προς αυτόν, αν δεν είναι πολιτικός ελιγμός, μπορεί να είναι ένα βήμα για τη διόρθωση λαθών του παρελθόντος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ.

«Το Ιράν υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για να βοηθηθεί η Υεμένη και να τεθεί τέλος στην υποστήριξη αυτού που επιτίθεται» προσέθεσε ο Χατιμπζαντέχ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η αμερικανική απόφαση «δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα της Υεμένης».

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, «ο αεροπορικός, ναυτικός και χερσαίος αποκλεισμός» της Υεμένης και τα «στρατιωτικά πλήγματα από χώρες που επιτίθενται υπό τη Σαουδική Αραβία» πρέπει επίσης να τερματιστούν.

Η σύγκρουση στην Υεμένη φέρνει αντιμέτωπους τα τελευταία έξι και πλέον χρόνια τους αντάρτες Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, και τις κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το 2015 από τον σαουδαραβικό συνασπισμό.

Η σύγκρουση μετρά δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ