ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Πρώην γραμματέας στο ναζιστικό στρατόπεδο θηλέων κατηγορείται για 10.000 θανάτους

Γερμανία: Πρώην γραμματέας στο ναζιστικό στρατόπεδο θηλέων κατηγορείται για 10.000 θανάτους
AP Photo/Czarek Sokolowski

Μία πρώην γραμματέας του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Στούτχοφ αντιμετωπίζει κατηγορίες για συνέργεια στις δολοφονίες 10.000 ανθρώπων, μετά από απόφαση Γερμανών εισαγγελέων, σε μια σπάνια υπόθεση που αφορά σε στρατόπεδο θηλέων.

Οι εισαγγελείς στην πόλη Ιτσεχόε δεν κατονόμασαν τη γυναίκα, στην ανακοίνωσή του ωστόσο ανέφεραν ότι την κατηγορούν για «υποβοήθηση και ενθάρρυνση δολοφονιών σε περισσότερες από 10.000 υποθέσεις», καθώς και για συνέργεια σε απόπειρες δολοφονίας.

Η γυναίκα, η οποία ήταν ανήλικη την εποχή των εγκλημάτων «κατηγορείται ότι βοήθησε όσους ήταν υπεύθυνοι στο στρατόπεδο στη συστηματική δολοφονία Εβραίων κρατουμένων, Πολωνών ανταρτών και κρατούμενων πολέμου στη Σοβιετική Ένωση ενώ εργαζόταν ως στενογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου» μεταξύ του Ιουνίου του 1943 και του Απριλίου του 1945.

Καθώς την εποχή εκείνη ήταν ανήλικη, θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων.

Εκτιμάται ότι περίπου 65.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στούτχοφ κοντά στην πολωνική πόλη Γκντανσκ.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ερευνούν ακόμη 13 περιπτώσεις που συνδέονται με άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο για την Έρευνα των Ναζιστικών Εγκλημάτων.

Το περασμένο καλοκαίρι, ένας 93χρονος πρώην φρουρός στο Στούτχοφ, γνωστός ως Bruno D, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση για συνέργεια σε δολοφονίες.

Ο άνδρας αυτός ήταν επίσης ανήλικος όταν εργαζόταν στο στρατόπεδο.

Κατασκευασμένο από τους Ναζί το 1939, το Στούτχοφ στέγασε συνολικά 115.000 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν εκεί. Περίπου 22.000 μεταφέρθηκαν από το Στούτχοφ σε άλλα ναζιστικά στρατόπεδα.

Εκτιμάται ότι 6 εκατομμύρια Εβραίοι σκοτώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά και άνθρωποι με φυσικές ή ψυχικές αναπηρίες σκοτώθηκαν εκεί.

Female Nazi concentration camp secretary charged with complicity in 10,000 murders in Germany, by Nadine Schmidt/CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ