ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρρευση παγετώνα στα Ιμαλάια: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 125 αγνοούμενοι

Κατάρρευση παγετώνα στα Ιμαλάια: Τουλάχιστον 7 νεκροί και 125 αγνοούμενοι
AP Photo

Τραγικός είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μετά από την κατάρρευση τμήματος ενός παγετώνα των Ιμαλαΐων που παρέσυρε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα, στην Ινδία.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο επτά ανθρώπων, ενώ σε περίπου 125 ανέρχονται -για την ώρα- οι αγνοούμενοι.

Ο αριθμός αυτός των αγνοουμένων, μπορεί να αυξηθεί, όπως δήλωσε ο επικεφαλής υπουργός του κρατιδίου Ουταραχάντ, στα βόρεια της χώρας.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κατάρρευση προκάλεσαν την εκκένωση χωριών που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο.

«Επτά πτώματα ανασύρθηκαν από την περιοχή της κατάρρευσης και οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τριβέντρα Σινγκ Ραουάτ, στην πρωτεύουσα του αναφερόμενου κρατιδίου, Ντεχραντούν.

Λίγο μετά το συμβάν 100 με 150 εργάτες που εργάζονται στο έργο υδροηλεκτρικής ενέργειας Rishi Ganga αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι και εκφράζονται σοβαροί φόβοι για τη ζωή τους.

«Εκπρόσωποι του έργου παραγωγής ενέργειας μου είπαν ότι δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν με περίπου 150 από τους εργάτες τους στο χώρο του έργου», είπε η εκπρόσωπος της κρατικής ομάδας δράσης εκτάκτων αναγκών Ridhim Aggarwal.

Στο σημείο έσπευσαν συνεργεία έρευνας και διάσωσης.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε ένα τείχος από σκόνη, βράχια και νερό να κατεβαίνει σαν χιονοστιβάδα την κοιλάδα του ποταμού.

«Ήρθε πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε χρόνος να ειδοποιηθεί κανείς», είπε τηλεφωνικά στο Ρόιτερς ο Σαντζάι Σινγκ Ράνα, ο οποίος ζει στα υψώματα του χωριού Ράινι. «Νόμισα πως θα παρασύρει ακόμη κι εμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ