ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάνω από 231 χιλιάδες νεκρούς μετράει η Βραζιλία

Κορωνοϊός: Πάνω από 231 χιλιάδες νεκρούς μετράει η Βραζιλία
AP Photo/Silvia Izquierdo

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει επίσημα 231.534 θανάτους επί συνόλου 9.524.640 μολύνσεων, αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Χθες, Κυριακή, ανακοινώθηκε ότι στη Βραζιλία, τη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 26.845 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 522 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν στις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων, έπειτα από αυτούς στις ΗΠΑ και στην Ινδία.

Το σύστημα υγεία στο Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας, κατέρρευσε πριν από τρεις εβδομάδες μετά την αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Η έλλειψη οξυγόνου στα νοσοκομεία οδήγησε στη μεταφορά περισσότερων από 350 ασθενών σε άλλες πολιτείες.

Ορισμένοι ειδικοί διαβεβαιώνουν πως η κρίση οξύνθηκε εν μέρει λόγω του νέου στελέχους του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε στην Αμαζονία, ωστόσο πολλοί Βραζιλιάνοι θεωρούν την κυβέρνηση υπεύθυνη για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου επικρίνεται για λάθη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, που ξεκίνησαν πριν από τρεις εβδομάδες με μόλις 12,8 εκατομμύρια δόσεις δύο εμβολίων (του κινέζικου CoronaVac και του βρετανικού της AstraZeneca), σε μια χώρα 212 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη της χώρας, είναι αυτή που πλήττεται περισσότερο και θεωρητικά τελεί σε κατάσταση συναγερμού.

Τον Ιανουάριο, η πολιτεία κατέγραψε 6.237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 310.727 μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, με τον απολογισμό μόνο σε αυτή να φθάνει τους 53.034 θανάτους επί συνόλου 1,77 εκατ. κρουσμάτων μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα.

Στην πολιτεία Αμαζόνας, όπου τον περασμένο μήνα εντοπίστηκε παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, με ελλείψεις ιατρικού οξυγόνου στα νοσοκομεία, ειδικά στην πρωτεύουσά της, τη Μανάους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ