ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστινιακά Εδάφη: «Ενώπιος ενωπίω» Φατάχ-Χαμάς εν όψει των πρώτων εκλογών σε 15 χρόνια

Παλαιστινιακά Εδάφη: «Ενώπιος ενωπίω» Φατάχ-Χαμάς εν όψει των πρώτων εκλογών σε 15 χρόνια
AP Photo/Majdi Mohammed, File

Στο ίδιο «τραπέζι» κάθονται Φατάχ και Χαμάς στο πλαίσιο συνομιλιών μεταξύ του συνόλου των παλαιστινιακών κινημάτων που ξεκίνησαν σήμερα, Δεύτερα, στο Κάιρο, με ζητούμενο την άμβλυνση των διαφορών τους, εν όψει των πρώτων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένται να διεξαχθούν έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Οι συνομιλίες διενεργούνται υπό την αιγίδα του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, και στο διάλογο συμμετέχουν 14 παλαιστινιακά κινήματα, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση.

Οι συνομιλίες έχουν στόχο την άρση των εμποδίων για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, και προεδρικών εκλογών στα τέλη Ιουλίου.

Μεταξύ των σημαντικότερων θεμάτων στην ημερήσια διάταξη είναι η ασφάλεια των εκλογικών τμημάτων, αλλά και ο τρόπος που θα κρίνουν τα δικαστήρια τυχόν εκλογικές διαμάχες.

Η τύχη των ψηφοφόρων στην προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, αποτελεί επίσης μείζον ζήτημα.

«Η αντιπροσωπεία των στελεχών του κινήματος ισλαμικής αντίστασης Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του εθνικού διαλόγου που ξεκινούν σήμερα» ανακοίνωσε η Χαμάς.

Της αντιπροσωπείας αυτής προΐσταται ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι, και αποτελείται από τον Γιαχία Σίνουαρ, τον ισχυρό άνδρα του κινήματος στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, αντιπροσωπεία της Φατάχ υπό τον Ζιμπρίλ Ραζούμπ έχει ήδη φτάσει στο Κάιρο.

Παράλληλα σήμερα, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα το Παλαιστινιακό.

Οι πρώτες εκλογές από το 2006

Το 2006 στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα Παλαιστινιακά Εδάφη νικητής είχε αναδειχθεί η Χαμάς, με τη Φατάχ να μην αναγνωρίζει το αποτέλεσμα και αιματηρές συγκρούσεις να ξεσπούν μεταξύ των δύο κινημάτων.

Τελικά, η Παλαιστινιακή Αρχή, που ελέγχεται από τη Φατάχ, έχει την έδρα της στη Δυτική Όχθη, η οποία βρίσκεται υπό την κατοχή του Ισραήλ. Στη Λωρίδα της Γάζας τη διακυβέρνηση έχει αναλάβει η Χαμάς.

Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουν τελικά να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Πολλοί Παλαιστίνιοι πιστεύουν ότι βασικός στόχος της διεξαγωγής τους είναι να αποδείξει ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, τα δημοκρατικά του διαπιστευτήρια στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καθώς οι Παλαιστίνιοι ελπίζουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο.

«Υπάρχουν ίδιες πιθανότητες επιτυχίας και αποτυχίας» δήλωσε ο Χάνι αλ Μάσρι, πολιτικός αναλυτής από τη Δυτική Όχθη, ο οποίος συμμετέχει ως ανεξάρτητος παρατηρητής στις συνομιλίες.

Συνολικά υπάρχουν 2,8 ψηφοφόροι στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, με περισσότερο από το 80% εξ αυτών να έχει ήδη εγγράφει στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ