ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει σήμερα η δίκη - εξπρές του Ντόναλντ Τραμπ

Αρχίζει σήμερα η δίκη - εξπρές του Ντόναλντ Τραμπ
AP Photo/John Locher

Σε συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθεί η δεύτερη δίκη Τραμπ κατέληξαν οι επικεφαλής των κομμάτων στη Γερουσία, λίγες ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας.

Η δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, του μοναδικού ηγέτη στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών ο οποίος παραπέμφθηκε δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πρόκειται να αρχίσει σε λίγες ώρες.

Αυτή τη φορά ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει μία μόνο κατηγορία, εκείνη της «υποκίνησης σε ανταρσία», αναφορικά με τον ρόλο του στην έφοδο φανατικών οπαδών του, στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η ακροαματική διαδικασία προβλέπεται σύντομη, ελλείψει πολλών μαρτύρων. Οι 100 γερουσιαστές, οι οποίοι βάσει του συντάγματος θα δικάσουν τον Τραμπ, ήταν παρόντες στα πρωτοφανή έκτροπα εκείνης της ημέρας, όταν πολιορκήθηκαν από τον όχλο των φανατικών. Το κατηγορητήριο θα υποστηρίξουν εννέα Δημοκρατικοί βουλευτές, σε ρόλο εισαγγελέα, ενώ ο αντίλογος θα έρθει από την ομάδα δικηγόρων του τέως προέδρου.

Ο ίδιος ο Τραμπ δεν προτίθεται να παρουσιαστεί στη δίκη, ούτε καν να στείλει απολογητικό υπόμνημα, καθώς απορρίπτει την κατηγορία.

Έχοντας αποσυρθεί στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα από τις 20 Ιανουαρίου, όταν εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, δεν έχει προβεί μέχρι τώρα σε πολιτικές δηλώσεις, ομιλίες ή συνεντεύξεις.

Η ομάδα των δικηγόρων του, η οποία χαρακτήρισε χθες τη δίκη του «πολιτικό θέατρο», θα στηρίξει την υπερασπιστική της γραμμή στο επιχείρημα ότι δεν προβλέπεται από το σύνταγμα η καταδίκη ενός πρώην προέδρου από τη Γερουσία.

Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να πετύχει τη συσπείρωση της μεγάλης πλειονότητας των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, ακόμη και πολλών από εκείνους που εξοργίστηκαν με την εμπρηστική στάση του Τραμπ.

Σε αντίστοιχη ψηφοφορία πριν από την έναρξη της δίκης, οι 45 από τους 50 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές τάχθηκαν υπέρ της μη διεξαγωγής της, ενώ μόνο πέντε συνάδελφοί τους συντάχθηκαν με τους Δημοκρατικούς.

Για να καταδικαστεί ο Τραμπ χρειάζεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί σε 17, ώστε να προκύψει η κατά το σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, πράγμα απίθανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ