ΚΟΣΜΟΣ

Τόκιο 2021: Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής μετά τα σεξιστικά του σχόλια

Τόκιο 2021: Στο μάτι του κυκλώνα ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής μετά τα σεξιστικά του σχόλια
Kazuhiro Nogi/Pool Photo via AP

Εκατοντάδες εθελοντές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλο διαμαρτυρόμενοι για τα υποτιμητικά σχόλια για τις γυναίκες που έκανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων, Γιοσίρο Μόρι.

Ο Μόρι δέχεται αυξανόμενη πίεση να παραιτηθεί για τα σχόλιά του, τα οποία προκάλεσαν εκτεταμένο θυμό και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της επιτροπής του Τόκιο 2020 να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να φιλοξενήσει τους Αγώνες με ασφάλεια εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας.

Η οργανωτική επιτροπή θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα, όπου ο Μόρι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει βολές, αν και δεν τίθεται θέμα παραίτησης, ανέφερε η εφημερίδα Nikkan Sports.

Ο 83χρονος πρώην πρωθυπουργός προκάλεσε οργή την περασμένη εβδομάδα όταν παραπονέθηκε ότι οι επαγγελματικές συζητήσεις τείνουν να τραβούν πολύ επειδή οι «ανταγωνιστικές» γυναίκες που παρευρίσκονται σε αυτές «μιλούν πάρα πολύ».

Ανακαλώντας την εποχή που ήταν πρόεδρος της Ένωσης Ράγκμπι Ποδοσφαίρου της Ιαπωνίας, ο Μόρι είπε σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ιαπωνίας: «Οι γυναίκες έχουν μια ισχυρή αίσθηση ανταγωνισμού. Αν κάποια σηκώσει το χέρι της για να μιλήσει, όλες οι άλλες αισθάνονται την ανάγκη να μιλήσουν επίσης. Όλες καταλήγουν να λένε κάτι», σύμφωνα με την Guardian.

Αργότερα ζήτησε συγγνώμη και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είπε ότι θεωρεί το θέμα λήξαν, αλλά οι αντιδράσεις για αυτό που πολλοί λένε ότι είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη για τις γυναίκες στην Ιαπωνία συνεχίζονται με ένταση.

Περισσότερα από 400 από τα 80.000 άτομα που προσήλθαν ως εθελοντές στους Αγώνες του Τόκιο παραιτήθηκαν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ενώ μια διαδικτυακή αναφορά που ζητούσε την ανάληψη δράσης εναντίον του Μόρι είχε προσελκύσει περισσότερες από 140.000 υπογραφές μέχρι τη Δευτέρα.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι έχουν λάβει περισσότερες από 5.500 καταγγελίες.

«Αυτό το παίρνουμε πολύ σοβαρά», είπε η υπουργός Ολυμπιακών, Σέικο Χασίμοτο, την Τρίτη το πρωί όταν ρωτήθηκε για την παραίτηση των εθελοντών.

Ο Ντάιτσι Ογιάμα, 28 ετών, ο οποίος αποχώρησε από εθελοντής εξαιτίας της ανησυχίας του κορωνοϊού, δήλωσε ότι τα σχόλια του Μόρι αποδείχθηκαν «πολύ ενοχλητικά για την Ιαπωνία».

Πρόσθεσε:

«Αν κάθε φορά που λέει κάτι κάνει τα πράγματα χειρότερα , πρέπει να παραιτηθεί».

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο από το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των ανθρώπων πιστεύουν ότι ο Μόρι είναι «ακατάλληλος» να ηγηθεί της οργανωτικής επιτροπής, με μόνο 6,8% να λέει ότι είναι κατάλληλος για τη θέση.

Η διαμάχη προστίθεται στα μυριάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν η ΔΟΕ και οι Ιάπωνες διοργανωτές καθώς αυξάνονται οι εικασίες για το μέλλον των θερινών αγώνων, οι οποίοι έχουν ήδη καθυστερήσει κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας.

Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη λίγο μετά το ξέσπασμα της διαμάχης, το 82% δήλωσε ότι πρέπει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν ξανά, με το 14,5% να λέει ότι πρέπει να προχωρήσουν όπως είχε προγραμματιστεί στις 23 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ