ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Sputnik V: Η Ουγγαρία αρχίζει να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο

Κορωνοϊός - Sputnik V: Η Ουγγαρία αρχίζει να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο
AP Photo/Fateh Guidoum

Η πρώτη χώρα που θα προχωρήσει στη χορήγηση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V γίνεται η Ουγγαρία, καθώς ανακοινώθηκε πως η χώρα πρόκειται να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο από τους πολίτες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Η αρχίατρος Σεσίλια Μίλερ δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ότι οι πρώτες 2.800 δόσεις του Sputnik V θα χορηγηθούν σε αυτούς που έχουν εγγραφεί για εμβολιασμό.

«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την κατάλληλη προσοχή σε περιπτώσεις που υπάρχουν συγκεκριμένες χρόνιες παθήσεις είπε η ίδια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ουγγαρίας χορήγησε άδεια επείγουσας χρήσης για το εμβόλιο Sputnik V χωρίς να περιμένει να δώσει το «πράσινο φως» ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η Ουγγαρία έχει, επίσης, δώσει έγκριση για το εμβόλιο της κινεζικής Sinopharm.

Η χώρα αυτή των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων αναμένεται να λάβει 600.000 δόσεις του Sputnik V και άλλες 500.000 δόσεις από το εμβόλιο της Sinopharm αυτόν τον μήνα, πιθανόν επιτρέποντας έτσι την επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού παρά τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των δυτικών εμβολίων.

Σύμφωνα με την Μίλερ, περίπου 291.396 Ούγγροι -υγειονομικοί υπάλληλοι και οι πιο ευάλωτοι πολίτες μεταξύ των ηλικιωμένωn- έχουν μέχρι στιγμής λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση των εμβολίων των Pfizer/BionTech ή της Moderna.

Η Ουγγαρία θα ξεκινήσει επίσης εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca αυτή την εβδομάδα σε πολίτες ηλικίας 18 ως 60 ετών που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ